Навигация

Профил на купувача от 13.03.2017г.

Избори

Банер

!

Банер

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 51 посетителя в сайта

Времето

Новини
Честита Баба Марта
Четвъртък, 01 Март 2018 11:30

Празникът „Баба Марта“ в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Мартеницата е един от най-обичаните и почитани емблематични символи у нас. Тя е обредна украса от усукани конци, които се слагат за здраве. Представлява малко украшение, изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­– бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март. Червеният конец ни пази от уроки, а белят носи мир и щастие.

Баба Марта е известна с нейния своенравен нрав, от който зависи времето. Тя е ту сърдита, ту засмяна и весела, затова имаме толкава много обичаи и поверия, целящи да я разсмеем и омилостивим. Едно от поверията гласи, че на първи март рано сутрин не излизат възрастните жени, а само младите моми, защото Баба Марта много им се радва и ни дарява с топло време.

Има и много поверия относно свалянето на мартениците. В нашия край обикновено сваляме мартениците, когато видим щъркел, цъфнало дръвче или друг предвестник, че зимата е свършила. Окичваме цъфналите дръвчетата с мартеници с надежда тази година да е по-плодородна.

Този празник, приветстващ пролетта, ни кара да сме по-усмихнати и позитивни, да се сетим за хората около нас и да ги зарадваме с мартеници.

Честита Баба Марта!


0906778001393619480 17669 600x458

 
Обява
Понеделник, 26 Февруари 2018 15:35

О Б Я В А

От 26. 02. 2018 г.

до заинтересованите лица и общественост


На основание чл. 4, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда (Наредба за ОВОС, ДВ, бр. 25/2003 г., изм. и доп.)


ОБЩИНА ДРАГОМАН

Ул.”Захари Стоянов” №26

/наименование на физическото или юридическото лице, адрес/

 

съобщава

на засегнатото население, че има инвестиционно предложение за Проект:

„ИЗГРАЖДАНЕ НА ПЕШЕХОДНА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА ОПОЗНАВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНИЯ ЛАНДШАФТ В „ДРАГОМАНСКО БЛАТО

 

Инвестиционното предложение предвижда изграждане на инфраструктура и съоръжения в Драгоманското блатото. Предвидено е да се използват за строителството изцяло естествени материали. Изграждането на тези обекти ще позволи опознаване на видовете растения и птици обитаващи тези места и опазването им, като ще могат да се наблюдават в непосредствена близост до тях, без това да нарушава ритъма на живот в екосистемата. За целта ще бъдат изградени: пътека, беседка, павилион за фотографиране, 2 наблюдателни кули и интерактивни табели. 

            За контакти: Боряна Богданова, общ. Драгоман, тел: 0879 103 411 – Гл.спец. „Оперативни програми и европроекти“

            Писмени становища и мнения се приемат в РИОСВ, гр. София – 1618, бул. “Цар Борис ІІІ” № 136, ет. 10, e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Приложение:
1.Информация по чл.4, ал.3 от Наредбата за ОВОС

 
Честит Тодоровден
Събота, 24 Февруари 2018 10:00

Честит празник! Тодоровден

Свети Теодор


   Тодоровден е църковен празник, който се празнува в първата събота от първата седмица на Великият пост. На този ден църквата почита паметта на Свети Теодор Тирон. Легендата разказва, че на този ден светецът отивал при Бог да го моли за лято, облечен в девет кожуха. Тодоровден се отбелязва с тържествено надбягване с коне и тъй като Свети Тодор е покровител на плодородието и раждаемостта, на този ден младите булки за първи път замесват хляб.
    Според християнските вярвания, името Тодор, означава „Божи дар“. Ето защо, на този празник имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тодорка, Божидар, Доротея, Дора и производните им.

     Честит празник! Желаем Ви здраве, щастие и успехи.


 
Покана
Сряда, 21 Февруари 2018 16:41

pokana

 
Отбелязваме 145 години от гибелта на Апостола за свободата Васил Левски
Понеделник, 19 Февруари 2018 14:46

Васил Иванов Кунчев (Левски), наричан още Апостола или Дякона, е роден в град Карлово на 18 юли 1837г. Той носи монашеското име Игнатий, а година по-късно става дякон. Прозвището Левски получава в битка край  Белград, дадено му заради смелостта и ловкостта му. Той е идеолог, революционер, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българският централен военен комитет  (БРЦК). Той е  национален герой, борец за свободата ни, пример за вярност и обич към родината.Даден е на съд и обесен. Този ден е за траур и поднасяне на почит, смирение и мълчание, но ние не трябва да мълчим, а да говорим и разказваме за този велик българин, защото докато ние помним и говорим, Дякона ще е жив. Трябва често да мислим за заветите, които ни е оставил, да се опитваме да ги спазваме, да го носим в душата си и така както той е търсил упование в библията да потърсим и ние. Да се борим за своята вяра и ценности, така както той, защото изглежда сме забравили да пазим това, което ни е донесло миналото и историята ни, това заради което я има България.

Поклон, Апостоле!

„Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
 и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.“

„Обесването на Васил Левски“  Христо Ботев

Levski image

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 4 от 195