Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 104 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

НАП
Физическите лица подават годишни данъчни декларации за 2019г. до 30 април 2020 г.
Четвъртък, 16 Април 2020 15:40

   30 април 2020 г.  е крайният срок за подаване на годишни данъчни декларации по чл.50 от ЗДДФЛ за облагане доходите на физическите лица получени през 2019г. Този срок е валиден и за подаване на декларации от самоосигуряващи се лица.

    В същия срок се заплаща и дължимият за довнасяне данък по годишна данъчна декларация.

    Със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение се удължи срока до 30 юни 2020г. за подаване на ГДД за облагане доходите на  физически лица, извършващи стопанска дейност като търговци  по смисъла на Търговския закон, в т.ч. едноличните търговци и лицата упражняващи дейност като земеделски стопани, когато са избрали да се облагат като еднолични търговци.

     Тези лица заплащат дължимият данък за довнасяне по ГДД в срок до 30 юни 2020г. Удължен е и срока за ползване на 5 % отстъпка от дължимия данък за довнасяне от тези лица до 31 май 2020г.

     Срокът за подаване на ГДД от физическите лица, които не са еднолични търговци, включително и от самоосигуряващите се лица остава непроменен – 30 април 2020г.

   От тази година самоосигуряващите се лица, включително и земеделските стопани подават ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ само по електронен път – с персонален идентификационен код или с квалифициран електронен подпис.

      Физическите лица, които не са самоосигуряващи се лица могат да подават ГДД и на хартиен носител или чрез пощенски оператор.

      НАП съветва клиентите си да отложат посещенията си в офисите на агенцията до преустановяване на извънредното положение, като използват електронните услуги на НАП достъпни с ПИК и КЕП.

      Издаването на ПИК се извършва във всеки офис на НАП с подаване на заявление по образец.

      Повече информация може да получите от информационния център на НАП – тел. 0700 18 700 от 8.30 до 18.00 часа в делнични дни на цена според тарифите на съответния оператор.  

За информация:  Петър Захариев

                          Тел :     029334042

                                           

 
Съобщение НАП
Вторник, 14 Април 2020 07:46

Срокове за внасяне на окончателните осигурителни вноски, определени по реда на чл. 6, ал. 9 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), и сроковете за подаване на декларация обр. №6 по Наредба МН-13 от 17 декември 2019 г. за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица (Наредба №Н-13) от самоосигуряващите се лица.

 
С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП
Четвъртък, 09 Април 2020 13:07

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да ползва към момента електронния си адрес, който е заявил при издаването на ПИК.

След свързване с консултант от Информационния център и след надеждна идентификация, клиентът ще получи временен ПИК. С него той ще може да влезе в е-услугите на НАП, да въведе нов код и да го потвърди. На имейл адреса си потребителят ще получи линк за активация на въведения от него код, с който ще може да ползва пълния обем електрони услуги, предоставяни от НАП.

В случай, че потребителят няма достъп до електронния си адрес, посочен при издаването на ПИК, то той трябва да попълни и подаде заявление за получаване на нов в удобен за него офис на НАП. Издаването на ПИК отнема само няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик. Причината е, че всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи , се считат за саморъчно подписани от клиента.

Потребителите с персонален идентификационен код от НАП, които до момента са имали възможност само да правят справки, вече ще могат онлайн да разширят обхвата на е-услугите с ПИК, които ползват, без да ходят до офис на приходната  администрация. Така те ще могат да подават декларации, документи и заявления онлайн.

продължава>
 
До 31 декември физическите лица – земеделски стопани могат да изберат как да облагат доходите си през 2020 г.
Петък, 22 Ноември 2019 16:30
Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, могат да изберат реда за облагане на доходите си получени през 2020 г.

    Ако земеделските стопани, желаят да се облагат като формират облагаемият си доход като еднолични търговци – с отразяване на всички приходи и разходи, те следва да подадат декларация по образец – по чл.29а, ал.4 от ЗДДФЛ в срок до 31.12.2019 г. Декларацията може да се изтегли от сайта на НАП – www.nap.bg.

     Важно е да се знае, че ако тези лица изберат този ред за облагане на доходите си, го прилагат за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години.

   Ако земеделският стопанин – физическо лице е избрал да се облага като едноличен търговец, данъчната ставка е 15 на сто.

В случай, че земеделският стопанин не е подал декларацията за избор, той ще формира данъчната основа за облагане на доходите си през 2020 г. с ползване на 60 на сто нормативно признати разходи за производство и реализация на непреработена селскостопанска продукция.

   Новорегистрираните земеделски стопани декларират това право на избор за годината на регистрацията им в годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за същата година.

   Повече информация клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация - 0700 18 700.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 3 от 10