Навигация

Избори

Банер

!

Банер

Профил на купувача от 13.03.2017г.

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 160 посетителя в сайта

Времето

Мероприятия
Програма на празника
Понеделник, 14 Август 2017 14:25

Programa

Aneliq

VenZy

 
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ – ОБЕЩАНО - ИЗПЪЛНЕНО
Петък, 28 Юли 2017 11:40

1

На 27.07.2017 г. бе открито новоизграденото кметство в село Цацаровци, община Драгоман. Таня Найденова - кмет на с. Цацаровци -  с голяма радост, нетърпение и видимо вълнение преряза лентата заедно с кмета на община Драгоман г-н Андрей Иванов, като не пропусна да изкаже благодарността и радостта си от факта, че вече ще има едно прекрасно място, където да приема и помага на жителите на селото и да извършва административните си дейности.

Освен новоизграденото кметство жителите на с. Цацаровци се радват и на новата спирка, както и на прекрасната беседка, намираща се в близост до кметството, където да могат да поседнат и да се полюбуват на прекрасната природа и спокойствие.

След откриването на кметството служители от общинската администрация на Община Драгоман, заедно с кметски наместници и жители от селото, посетиха църквата „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, намираща се в селото – построена през 1906 г. Църквата е възстановена от жителите на селото, след като е била напълно разрушена през турско робство. В процеса на реставрация са използвани и доста елементи, които са оцеляли и съхранени след разрушението й. С помощта на църковното настоятелство и дарения от много хора, носещи в себе си доброта и вяра, жителите на селото са успяли да изградят и навес, както и да осигурят електрическо захранване. Така малката църковна обител става още по - приветливо място за всички жители и гости на селото и дарява спокойствие, любов и надежда. Посетете го!

продължава>
 
Община Драгоман успя да съхрани още една сграда от своя сграден фонд
Понеделник, 17 Юли 2017 11:37
1
      На 14.07.2017г. се състоя откриването на напълно обновеното кметско наместничество в с. Василовци. Кметският наместник на селото, Емил Петков, с гордост показа на колегите си, уважили празника, работната среда, в която вече ще приема своите съселяни, нуждаещи се от административни услуги.
Този основен ремонт е част от политиката на Община Драгоман, чиято цел е да се подобри жизнената среда, както в града, така и в селата, намиращи се на територията на общината.
продължава>
 
Работна среща на кметове от Софийска област с министъра на туризма Николина Ангелкова
Петък, 07 Юли 2017 15:52

1

На 06.07.2017г. кметът и зам.-кметът на Община Драгоман – г-н Андрей Иванов и г-жа Емилия Милушева, заедно с кметовете на още пет общини от Софийска област, присъстваха на работна среща, провела се в гр. Годеч, с министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова. На срещата бе обсъдено устойчивото развитие на туризма в района, както и възможността за съвместно популяризиране на неразкритите забележителности на Западна България.

Министър Ангелкова акцентира върху спецификата и важността на местния туризъм, който през 2016г. отбеляза 19% ръст спрямо 2015 г. по данни на НСИ и поясни, че скоро предстои да бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини, като изрази надежда, че следващото й издание ще обхване всички български региони. Тя припомни още, че много от местните управи изразяват желание да участват в различни маркетингови активности в сектора и вече подкрепиха инициативата за мобилната платформа I love Bulgaria за популяризиране на туристическите атракции у нас, която министерството стартира миналата година.

Съвместно с МРРБ ще продължим да подкрепяме тези усилия на местната власт, защото по ОП „Региони в растеж“ и други програми те ще могат да кандидатстват с проекти за социализация на туристическите обекти и атракции, допълни Николина Ангелкова. Това по думите й ще направи тези забележителности по-достъпни, посещавани и привлекателни.

По време на дискусията бе обсъдено и създаването на фолклорен фестивал на културата и традициите  на общините от София област. Всички присъстващи бяха единодушни, че идеята ще привлече много привърженици и ще се превърне в акцент на местния културен календар.  

2

 
Първа копка на храм-параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, връх Петровски кръст, Чепън планина
Четвъртък, 29 Юни 2017 16:59

2 

Днес, на този християнски празник, честващ паметта на великите апостоли Петър и Павел, спомогнали за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот, в община Драгоман се направи първа копка на  дългоочаквания параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“. Храмът ще бъде построен на връх Петровски кръст на Чепън планина.

            Изборът на място не е случаен, тъй като още от Желязната епоха на върха функционира скално светилище, посветено на култа към бог Сабазий-Дионис, което продължава своето съществуване и през Античността. През ранното Средновековие святото място е наследено от настъпващото християнство и тук е изграден Петропавловският манастир. Християнската обител е разрушена в късното Средновековие при падането на Търновското царство под  Османска власт. Впоследствие оцелялото християнско население издига оброчен кръст, който е запазен и до днес, а в края на XIX век и църквата "Св. Св. Ап. Петър и Павел", която е построена върху основите на античният храм, но днес от нея са останали само руини, злочесто дело най-вече на иманяри.

продължава>
 
Село Несла в трескава подготовка за предстоящия празник
Вторник, 27 Юни 2017 16:47

Със задружните усилия на кметския наместник и жителите на село Несла,  китното ни населено място се превръща в оазис на спокойствието и красотата.

 

 
Футболните ни надежди с поредната победа
Понеделник, 19 Юни 2017 15:28

2

На 18.06.2017 г. /неделя/ в спортната зала на гр. Годеч се състоя  детски турнир по футбол.

Участие във футболните срещи взеха отбори от гр. Драгоман, гр. Годеч, гр. Своге и с. Искрец. Детският отбор на ФК „Драгоман“ се представи отлично, като  спечели 7 точки и се класира на първо място във футболната надпревара.

Отборът на Драгоман откри турнира с мач срещу отбора на „Спортист“ (Своге), който завърши  с резултат 3:3. По-късно децата от Драгоман се изправиха срещу футболисти от с. Искрец побеждавайки ги  с резултат 3:0. В последния финален  мач ФК „Драгоман“ победи Годеч с резултат 1:0 .

Всички участници бяха наградени лично от зам.-кмета на община Годеч г-жа Надя Сотирова, която ги поздрави за играта и им благодари за участието.

продължава>
 
Боксов клуб Драгоман взе участие в първото градско състезание „Балкан“ в гр. Ботевград
Понеделник, 19 Юни 2017 14:32

1

В първото градско състезание  „Балкан“, проведено в гр. Ботевград, Боксов клуб Драгоман взе участие със своите млади надежди в бокса – състезателите Христина Ангелова  в категория до 54 кг., Антонио Милков в категория до 42 кг. и Бисер Ангелов в категория до 32 кг., който поради липса на противник в същата категория не успя да вземе участие на ринга. Другите двама  състезатели достойно представиха община Драгоман, като спечелиха сребърни медали. Тези  първи мачове в кариерата на  младите боксьори, ознаменувани с победи и призови места,   са повод за гордост и надежда за бъдещи още по-грандиозни изяви и успехи.

продължава>
 
Отличие и признателност за младите таланти от танцов ансамбъл „Ритмика“
Понеделник, 19 Юни 2017 14:28

2

Oт 09.06 до 12.06.2017 г., танцов ансамбъл „Ритмика“ към НЧ "Мелдия-2012" гр. Драгоман взе участие във МФФ "С хора и танци на Беломорието" във ваканционен комплекс "Александра", Гърция. С много песни, танци и незабравими емоции малките ни таланти за пореден път показаха завидни умения и качества в народните и модерните танци на фестивала, както и представиха отлични умения в разучаването на нови интересни и забавни танцови движения и хореографии, с които достойни млади таланти на Драгоман можем само и единствено да се гордеем.

продължава>
 
Денят на Ботев
Понеделник, 05 Юни 2017 08:42

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества ежегодно в България в деня на смъртта на Христо Ботев (2 юни 1876 г.) На патронния празник на СУ „Христо Ботев” Драгоман  и кметът на общината г-н Андрей Иванов поднесе цветя пред паметника на националния революционер.

botev1

botev2

 
СЕДМИЦА НА ДРАГОМАНСКО БЛАТО
Събота, 03 Юни 2017 08:54

2

По повод ,, Седмица на Драгоманско блато ‘‘ в  ,, Центъра за опазване на влажни зони ‘‘ , както и в Туристическия информационен център под ръководството на Марта Димитрова и Моника Маркова, бяха проведени редица интересни презентации на тема:  „Драгоманско блато –растенията и птиците в района“ . Участниците бяха четвъртокласниците от СУ ,, Христо Ботев ‘‘ гр. Драгоман  с класен ръководител г-жа Павлина Колева  и децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи без увреждания,, Лиско ‘‘ в гр. Драгоман, съпроводени от техните учители и възпитатели. Децата проявиха голям интерес към местните забележителности и участваха активно в коментарите и обсъжданията по време на презентациите.

продължава>
 
ЮБИЛЕЕН 5-ТИ ОБЩИНСКИ ТРИДНЕВЕН СПОРТЕН ПРАЗНИК!
Петък, 02 Юни 2017 14:25

1           

За настоящата 2017 година тридневният спортен празник в община Драгоман започна на 29 май и приключи на 31 май, като неговото издание се оказа и юбилейно – 5-то по ред.  В него взеха участие над 200 човека. 

           Първият ден започна със състезание по колоездене за ученици от 1 до 4 клас. Участие взеха повече от 30 малчугани, като за всички бяха осигурени грамоти. В късния следобед се срещнаха най-добрите играчи по волейбол в града в драматичен мач за първото място. Победителите получиха медали, а победените се задоволиха с грамота за участие. 

           Вторият ден по програма бе най-динамичен, масов и разнообразен и започна с тържествено приветствено слово от кмета на общината г-н Андрей Иванов към всички спортисти и участници, отборно строени в Спортна зала Драгоман . Той им пожела успех, спортсменски дух и толерантност и даде начало на първото състезание за деня, а именно щафетната игра  „Бързи,смели и сръчни-Драгоман". В нея се състезаваха повече от 60 деца, които бяха разделени в няколко отбора. Всички получиха грамота за участие, както  и вкусни сандвичи и минерална вода за бързо възстановяване на силите и енергията. Боксовата демонстрация започна непосредствено след края на щафетните игри. Там сили премериха боксьори от Годеч и БК  „Сливнишки герой". Срещите бяха равностойни и не се излъчи победител. В следобедните часове  се проведе състезание по колоездене за ученици от 5 до 8 клас. Достойно и почти равностойно се състезаваха над 20 деца, които получиха грамоти за участие. Вторият ден от празника завърши с турнир по тенис на маса за малки и големи. Там премериха сили повече от 20 участника, като  призовите места при големите взеха състезатели от Сливница и Драгоман. Всички получиха грамоти за участие, а най-добрите грабнаха медалите. 

            Третият и последен ден започна и завърши с турнири за малки и големи по футбол – спорт, традиционен за град Драгоман. В сутрешните мачове 4 отбора от малчугани се бореха за купата, която грабна най-добрия отбор. Следобед се проведе турнир по шах за малки и големи. Първото място грабна малчуган от град Сливница, на когото бе връчен плакет от община Драгоман. Останалите получиха грамоти за участие. В последното състезание от футболния турнир лично участие взе и г-н Андрей Иванов - кмет на общината. Сили премериха няколко отбора по футбол. Купата спечелиха ветераните по футбол от общината. 

             Атрактивни дни, добра организация, значителен ръст както на участниците, така  и от страна на зрителите, повече масовост и разнообразие в игрите и състезанията – това е накратко резюмето от проведения 5-ти юбилеен тридневен общински спортен празник! 

продължава>
 
Завършване на най-малките абитуриенти от Детска градина „Радост” гр. Драгоман и Детска градина „Веска Гълъбова” с. Габер
Петък, 02 Юни 2017 14:21

1

На 30.05.2017 г. в ДГ „Радост” гр. Драгоман се проведе тържествено изпращане на най-малките абитуриенти на община Драгоман. Всички деца получиха удостоверение за завършена предучилищна подготовка. Те поздравиха присъстващите с много песни, танци и стихотворения. Тържеството уважиха г-н Андрей Иванов – кмет на Община Драгоман и г-жа Емилия Милушева – заместник-кмет на общината.

            Цялото общинско ръководство пожелава на децата весело изкарване на лятната ваканция, много забавни игри и успех в следващия етап от тяхното образование!

На добър час, мили деца!

продължава>
 
УСПЕШЕН ФИНАЛ НА СЕДМИЦАТА НА ДРАГОМАНСКО БЛАТО
Петък, 02 Юни 2017 14:09

1

ДЕТСКА ФИЕСТА ПО ПОВОД 1 ЮНИ – МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЕТЕТО

След динамичните, разнообразни и оспорвани спортни състезания от трите дни на Общинския тридневен спортен празник,  Седмицата  на Драгоманско блато приключи с грандиозно детско шоу по случай  1 юни – Международния ден на детето в Спортна зала Драгоман. Над 250 деца истински се забавляваха с разнообразни игри, рисуване, спортни състезания и много танци, като за всяка възраст имаше подходящи занимания и атракции. Мероприятието бе организирано от община Драгоман с активното съдействие и участие на Парти агенция „Маска“. Специален гост и водещ на празника бе Цветомир Иванов – Цецо, водещият на „Семейни войни“, който с много талант и забележително сценично присъствие  забавляваше от сърце и душа и малки, и големи. Гости на детската забава бяха кметът на община Драгоман – г-н Андрей Иванов,  зам. кметът – г-жа Емилия Милушева и г-жа Лидия Банкова – зам. кмет.

В края на тържеството, след многото забавления, игри и вихрени танци, бяха обявени резултатите от предварително обявения от община Драгоман съвместно с „Българско дружество за защита на птиците“ и Нешънъл Джиографик Кидс  конкурс за детска рисунка на тема „Детство с криле на птица“. 56 деца взеха участие в конкурса, като най-талантливите бяха отличени и наградени с почетни грамоти, книги и списания лично от г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман. Малките художници бяха разделени в 2 възрастови категории –  1-ва : от 4 до 9 г. и  2-ра : от 10 до 14 г.

На първо място в първата категория бе отличен Велизар Наков на 9 год., на второ място Данайа  Ангелова на 9 год. и на трето място Даная Ивайлова на 6 год.

Във втората категория първото място грабна Даниела Рашкова на 12 год., второто бе присъдено на Севджан Сали от 6 клас и третото на Милена Александрова  на 11год., а специалната награда получи Виктория Лекомирова  на 10 год.

Награди, осигурени от община Драгоман, „Българско дружество за защита на птиците“ и Нешънъл Джиографик Кидс, получиха и останалите участници в конкурса, както и всички присъстващи деца в незабравимото детско парти.  Организираният за 2-ра поредна година Общински детски празник  е на път да се превърне в традиция, като и тази година той остави в детските сърца незабравим спомен и много емоции, които ще се помнят дълго занапред.

продължава>
 
УСПЕШЕН СТАРТ НА НОВАТА ИНИЦИАТИВА
Сряда, 31 Май 2017 08:14

 

1

ПРАЗНИК НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО И ЗЕМЕДЕЛИЕТО В ОБЩИНА ДРАГОМАН

С. ГОЛЕМО МАЛОВО, 27 МАЙ 2017

По инициатива на Кмета на община Драгоман в Културния календар на общината за 2017 година бе включена и единодушно подкрепена от ОбС  Драгоман идеята ежегодно да се организира Празник на животновъдството и земеделието в нашата община. За първа година тази инициатива бе реализирана в с. Големо Малово и както всяко ново начинание изискваше много труд, организационен опит, значителен човешки ресурс и усилия. Но празникът вече е факт, той се състоя в присъствието и с активното участие на доста видни животновъди,  земеделци и пчелари от общината, както и гости на селото и района.  Официално неговото начало бе поставено с топло приветствие към всички селскостопански труженици от кмета на общината г-н Андрей Иванов, след което последва разнообразна музикално-артистична програма, творчески сглобена и прекрасно изпълнена от детските певчески и танцови ансамбли на Народно читалище „Мелдия - 2012“ гр. Драгоман, Народно читалище „Христо Ботев-1925“ с. Габер и Народно читалище „Самосъзнание – 1919“ с. Големо Малово.  Истински интерес и голяма атракция предизвикаха импровизираните щандове за изложение на собствено произведена продукция от майсторите животновъди Стефан Евлогиев, Даниела Колева, Борислав Гиздов, Рангел Димитров и пчеларя Димитър Димитров – кисело и прясно мляко / овче, краве и биволско /, сирене,  кашкавал, краве масло, яйца, мед и пчелни продукти, както и ръчно изработени от вълна невероятно красиви изделия и артикули, дело на Мария Георгиева. Всички те получиха награди, лично връчени от кмета на общината, както и Почетни грамоти за участие в първия празник на животновъдството и земеделието, с каквито се сдобиха и останалите присъстващи на празника животновъди и земеделци.

С много музика, веселие и танци празникът продължи до късно, съчетавайки и честването на традиционния събор на селото, и въпреки немного благоприятната атмосферна обстановка и падналия дъжд,  жителите и гостите изживяха радостни и паметни  моменти, положителни емоции и весело празнично настроение.

продължава>
 
НА ДОБЪР ПЪТ, СКЪПИ АБИТУРИЕНТИ!
Вторник, 16 Май 2017 08:23

1

От името на ръководството на община Драгоман, Общински съвет – Драгоман и общинска администрация приемете нашите най-искрени поздравления по повод  Вашето завършване на средното образование и Вашия последен учебен ден в родното училище – СУ „Христо Ботев“ !

Бъдете здрави и дръзновени, упорити и всеотдайни, искрени и креативни!

Дерзайте смело във Вашите начинания и житейски намерения, бъдете отговорни и  пример за подражание от Вашите последователи, близки и приятели!

НА ДОБЪР ЧАС! 

18471606 706814692859193 2025842137 n

 
С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ И СИЛНИ ЕМОЦИИ ПРЕМИНА СЪБОРА В СЕЛО ВАСИЛОВЦИ
Вторник, 16 Май 2017 08:20

1

Традиционният събор в с. Василовци, община Драгоман  тази година  се състоя на 13 май – събота, предварително добре организиран, обявен и подготвен. Под вещото ръководство и с личното активно съдействие на кметския наместник Емил Петков празникът премина в изключително добро настроение и силни емоции, породени най-вече от едно невероятно събитие – след 50-години  средновековната  селска църква „Св. Възнесение Господне“, паметник на културата от местно значение, отвори врати за посетители и с празничния водосвет, отслужен  благоговейно от йеромонах Макарий – игумен на Неделишки манастир „Св. Атанасий Велики“  се даде подобаващо начало на тържествата по случай празника. От години и тази Света обител тънеше в печал и разруха, но с помощта на дарители, спомоществователи, работници и необходимата  техника достъпът до нея бе осъществен, бе завършена в първоначална фаза вертикалната планировка около нея, бяха почистени пода и стените, частично поправени иконостаса, дървените врати и други части от църковната утвар и украса. 50 дълги години  местното население, гостите на района, ценителите на духовните ценности и културно-историческото наследство очакваха този трепетен момент, съвсем искрено се вълнуваха и с нескрито желание повтаряха  след словата на отец Макарай „Христос Воскресе“ – „Во истуну Воскресе“! Исторически момент, забележителен в историята на това древно и красиво село, в историята на общината и целия западен регион!

И напълно подобаващо и заслужено празнично настроение, много веселие, песни, танци и кръшни хора на мегдана! 

продължава>
 
Разходка сред природата
Вторник, 16 Май 2017 08:11

1

На 12.05.2017 г., петък, децата от Кризисен център жертва на трафик и насилие гр. Драгоман и Център за настаняване от семеен тип на деца/младежи без увреждания „Лиско“, както и потребители на социалната услуга – Център за обществена подкрепа в града, заедно със своите ръководители посетиха забележителното и красиво село Несла. Те имаха възможността да видят за първи път възстановената и обновена Света обител - Църквата „Св . Ап. Петър и Павел“,  намираща се в  селото, както и красивия и привлекателен Посетителски център. Там те с интерес разгледаха богатата етнографска изложба, както и Центъра за занаяти, предлагащ експозиция на местна кухня с традиционните за региона ястия и гозби, останали от прадедите ни. С много радост и добро настроение децата, обединени от общата идея да прекарат един слънчев следобед заедно, играха задружно на големия площад на селото.

18492503 706850162855646 1229988564 n

18492771 706850176188978 1946876274 n

18516040 706850189522310 1874258410 n


 
По повод 9 Май – Деня на Европа
Четвъртък, 11 Май 2017 15:43

1

По повод 9 Май – Деня на Европа – и в знак на уважение и почит към загиналите във време на Великата отечествена война на територията на община Драгоман съветски военни летци – лейтенант Николай Иларионович Лопин, младши лейтенант Владимир Александрович Климовский и младши сержант Михаил Николаевич Чаплыгин, от името на Посолството на Руската Федерация в Република България в лицето на г-н Сергей Николашин – заместник на Търговския представител на Руската Федерация в Република България и община Драгоман, на паметника в местността Космина бяха поднесени цветя и с едноминутно мълчание бе почетена тяхната памет.

Специално изработена кошница с красиви цветя по този повод бе изпратена лично от руския посланик – г-н Анатолий Анатолиевич Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България.

Г-н Сергей Николашин поднесе своите най-искрени благодарности за гостоприемството и добрата организация от страна на община Драгоман и подари на г-н Андрей Иванов – кмет на общината и на г-жа Лидия Банкова – зам. кмет на община Драгоман благодарствени писма в знак на признателност за грижите, съхранението и опазването на историческата памет, което дава гаранция тя да не бъде забравена във времето.

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!

продължава>
 
ГЕРГЬОВДЕН – 6 МАЙ 2017 И ТРАДИЦИОННИЯТ СЪБОР НА СЕЛО РАЯНОВЦИ
Вторник, 09 Май 2017 22:59

1

Тази година Гергьовден бе по-различен, по-тържествен и по-значим най-вече за жителите и гостите на село Раяновци, община Драгоман. На този ден селото чества своя традиционен събор, свързан с празника на Св. Георги Победоносец и чието име носи малката гробищна църква, паметник на културата от местно значение. От години тази Света обител тънеше в разруха и в забвение и трепетно очакваше човешка намеса за своето обновление и възстановление. Благодарение на дарените средства от ктитори и спомоществователи, сред които основна заслуга има Петър Андреев, старинната църква днес възвърна своето достолепие, красота и осезаема притегателна сила. Тя едва успя да побере десетките жители и гости, дошли за водосвета послучай храмовия празник и по повод нейното обновление, отслужен тържествено и благоговейно от отец  Драгомир, Председател на църковното настоятелство на храма.

Традиционно празникът продължи в центъра на селото с културна програма, много забава, песни и танци. И нито лошото време, нито облаците и проливния дъжд  успяха да помрачат високия градус на настроение, на емоциите и насладата  от празничния Гергьовден!

продължава>
 
Поредни отличия
Вторник, 02 Май 2017 23:34

На 30.04.2017 г., танцов ансамбъл „Ритмика“ към Народно читалище „Мелдия-2012“ гр. Драгоман заслужено спечели специалната награда на журито в първото издание на фолклорното надиграване „Веселие в Елена 2017“ гр. Елена. Поздравления за децата и техните ръководители за постигнатите високи резултати и старание.


 

 

В Националното фолклорно надиграване „ Напеви от Северозапада 2017"- гр. Монтана в раздел Хореография, групи за обработен танцов фолклор - 3-та възрастова група до 18 години, младите артист-танцьори към Народно читалище „Мелдия-2012" гр. Драгоман отново грабнаха поредната си награда и признание от журито на фестивала. Самодейците спечелиха заслужено 3-то място във фолклорната надпревара. Поздравления!!!

  
БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН 2017
Понеделник, 24 Април 2017 17:41

1

За шеста година районът на Драгоман се превърна в изключително атрактивна зона – стотици велосипедисти и десетки бегачи гъсто населиха централния площад в града в очакване на старта на „Байк и Рън за Чепън“ 2017 г. по невероятното трасе през Чепън планина. Превърнал се в едно от най-популярните ежегодни състезания по планинско бягане и колоездене, придобил  вече и международен характер, шестият „Байк и Рън за Чепън“  тази година  се проведе в Деня на Земята, 22 април.

По този повод в организацията на мащабното мероприятие освен традиционните партньори, община Драгоман и магазини „Стената“ се включи и РИОСВ София, по чиято инициатива на площада пред общинската сграда бе монтирано впечатляващо съоръжение, предизвикало възторг и удивление –  класна стая „Земно кълбо“. Специален гост на състезанието бе големият български алпинист Боян Петров,  осъществил първия български алпийски хеттрик - три осемхилядника за 80 дни, който разказа за планината, за Земята и нейната крехка екосистема интересни и любопитни факти, отбелязвайки точно местонахождението на визираните  обекти  на атрактивното „Земно кълбо“.

Състезанието бе официално открито от кмета на община Драгоман г-н Андрей Иванов,   приветствия  към всички участници, състезатели, гости и организатори  поднесоха г-жа Ирена Петкова – Директор на  РИОСВ София  и  алпиниста Боян Петров, който  даде и  началния старт за колоездачите.

продължава>
 
Мероприятията по случай „Деня на земята“ продължават
Четвъртък, 27 Април 2017 10:24

1


Община Драгоман продължава реализирането на дългосрочните си приоритети за чиста околна среда и зелено бъдеще. По случай деня на Земята 22 април бяха вложени големи усилия и средства по разрешаването на още един голям еко-проблем, а именно премахването на дългогодишното нерегламентираното замърсяване /сметище/ в центъра на с. Чорул. За почистване на отпадъците, запръстяване и ограждане района на сметището общината изразходва 15 000 лева. Във връзка с това апелираме към гостите и жителите на община Драгоман да се грижим заедно за околната среда, както тя се грижи за нас и нашето бъдеще. Средствата, които бяха изразходвани за изчистване на нерегламентирано замърсените територии биха били по-полезни някъде другаде.

„Околната среда – това сме аз и ти.“

Чарлз Панати

продължава>
 
Очаквайте
Сряда, 12 Април 2017 16:53

bikechepan finalposter33

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на Земята

Богата целодневна програма привлича малки и големи за празника в Драгоман на 22 април

Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане  „Байк и Рън за Чепън“ в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес:  Drace.bg – до 20 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Тази година една от най-обичаните ежегодни състезания в близост до столицата се провежда в Деня на земята - 22 април - и е основен акцент в богатата програма на община  Драгоман за празника.

продължава>
 
Великденска работилница
Вторник, 11 Април 2017 11:13

1

За поредна година Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Кризисен център за деца жертва на трафик и насилие Драгоман инициираха Великденска работилница. Тази година творческото ателие бе организирано в Консултативния кабинет към МКБППМН – Драгоман и се превърна в истинско вълшебно място, наситено с много емоции, творчески заряд и приказно настроение. Изработените  от децата на БМЧК – Драгоман  уникални  творения на Великденска украса ще бъдат експонирани на специално организиран Великденски благотворителен базар на 15. 04. 2017 г. /събота/.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

продължава>
 
Община Драгоман заедно с национална кампания „Когато станем 100 000 ще посадим гора” , отбеляза „Седмицата на гората”.
Вторник, 11 Април 2017 08:53

1

Инициативата стартира на 05.04. с КЦ, ДЦСХ, ЦНСТ и ЦОП. Центровете задружно засадиха дръвчетата с много ентусиазъм и весели емоции около сградата на поликлиниката в град Драгоман.

На 06.04. в ДЯ „Здравец”, персонал и общински служители, засадиха бук, червен дъб и бреза. Същият ден дръвчета бяха раздадени на кметове и кметски наместници на с. Цацаровци, с. Василовци, с. Калотина, с. Несла, с. Габер, с. Голямо Малово, с. Мало Малово, с. Раяновци, с. Драгоил, с. Църклевци, с. Владиславци, с. Ялботина.

На 07.04. засаждането на дръвчетата продължи в Туристически информационен център, Спортна зала, ДГ „Радост”, СУ „Христо Ботев” и в центъра на град Драгоман.

Официалната част се проведе в Централен градски парк на 08.04. от 10:00 часа. Участие взеха доброволци, служители на общината и децата от СУ „Христо Ботев”.Равносметката е 670 засадени дръвчета на територията на общината.

 Благодарим на г-н Никола Рахнев от Фондация „77” за съдействието по време на кампанията и на всички, които се включиха в инициативата да направим един по – зелен и красив свят около нас.

продължава>
 
8-ми март
Четвъртък, 09 Март 2017 10:57

1

На 8-ми март отбелязваме Международния ден на жената, почитан още и като Ден на майката. Във времето жените успяват да наложат своя глас и с борбения си дух и душевна страст доказват на света, че ЖЕНАТА е не само майка и съпруга, а мислещ, работещ и можещ човек. В същото време тя обича, плаче, смее се, грижи се и раздава нежност и като стихия в морето закриля семейството си. Затова, на този ден децата, мъжете и всички жени и майки почитат празника с много цветя, прегръдки и целувки. Така празнувахме и ние – Жените на Община Драгоман – с песни, танци и много настроение! Събраните на едно място над 100 гости имаха възможността да се веселят, да участват в забавна викторина и да спечелят множество награди от празничната томбола. Мероприятието бе уважено от Кмета на община Драгоман, г-н Андрей Иванов, който раздаде на всяка една дама цвете в знак на благодарност и признателност към тази, която дава живот – Майката! С кръшни хора, бурни ритми и много веселие в продължение на часове, искрени усмивки и нестихващи танци за пореден път показахме, че духът на жените е несломим и можем да се забавляваме от все сърце с часове! Децата от ЦДГ ,, Радост '' гр. Драгоман, придружени от своите учители бяха специалните гости на празника на жената. Те бяха подготвили вълнуваща програма изпълнена с много стихотворения, песни и традиционно българско хоро, с което да поздравят всички празнуващи. Малките дечица пожелаха на дамите да са все така усмихнати, добри и щастливи, и винаги да посрещат с усмивка всеки следващ ден. В знак на благодарност за трогателната програма от малчуганите, община Драгоман им подари пъстроцветни книжки, на които децата се зарадваха изключително много.

продължава>
 
Отново в акция „БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ“
Четвъртък, 02 Март 2017 17:03

120170301 114326

Семейство Петя, Младен и Кристиян Димитрови от  с. Круша, община Драгоман, за пореден път се включиха в акцията по благотворителност. По случай 1-ви март те дариха  ръчно изработени от тях мартенички,  с които да зарадват най-малките и най-възрастните жители на общината. Те бяха раздадени от представители на Община Драгоман в ДГ „Радост” и  в „Защитено жилище” в с. Калотина,  с пожелания за здраве и  благоденствие, а на най-малките пожелаха да раснат и пораснат здрави, послушни, ученолюбиви, весели и игриви.

продължава>
 
МАРТЕНИЦИ И ПОДАРЪЦИ ЗА ДЕЦАТА В НАШИТЕ СОЦИАЛНИ ЦЕНТРОВЕ .
Четвъртък, 02 Март 2017 16:48

IMG 56081

По повод 1 март – деня на Баба Марта –  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по свое решение раздаде мартенички и подаръци на децата от КЦДЖТН гр. Драгоман и ЦНСТДМ „Лиско” гр. Драгоман. Инициативата беше уважена от г-н Андрей Иванов – кмет на Община Драгоман, който лично раздаде мартеничките и подаръците на децата. Доброто начинание се отрази особено благоприятно върху  всички  потребители  на двете услуги – деца от 5 до 18 години, които тържествено обещаха  да бъдат послушни, да посещават учебните занимания и другите извънкласни форми – участие в танцови групи и спортни занимания в различни видове спорт, както и да имат примерно поведение без противооществени прояви.

Благородната инициатива ще бъде продължена, като за всеки изтекъл месец от МКБППМН – Драгоман ще бъдат раздавани награди на първенците в обявеното съревнование  за най-добро поведение и пример за подражание!

продължава>
 
И малки, и големи в община Драгоман отбелязаха Св. Харалампий – празника на пчеларя
Петък, 10 Февруари 2017 17:50

1

На 10.02.2017 г. заседателната зала на община Драгоман бе препълнена до краен предел от видни пчелари  в община Драгоман и множество ученици от 5 кл. към СУ „Христо Ботев” гр. Драгоман  по повод Св. Харалампий – празника на пчеларя.

По инициатива на общинска администрация Драгоман и лично на кмета на общината – г-н Андрей Иванов за поредна година се организира и състоя тържествено честване на този празник. Мероприятието бе официално открито от зам.-кметът на община Драгоман – г-жа Лидия Банкова, която изказа  своята искренна благодарност към всички присъстващи и  съмишленици на пчеларския занаят, както и на най-малките ни гости на празника – учениците от 5 клас на СУ „Христо Ботев”, придружени от своите учители – г-жа Жанета Тодорова и г-н Ивайло Богомилов.

Топло  приветствие отправи към всички присъстващи в залата и г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман с пожелание за спорна година и добра продукция.

Гости на събитието бяха: г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман, г-н Иван Горянов – председател на управителния съвет на областния съюз и на местното пчеларско дружество, г-н  Росен Попсавов – директор на горско стопанство в гр. Сливница, г-жа Юлия Нотева –  общински ветеринарен лекар към община Драгоман, представители на общинска администрация и др.

По съвместна инициатива началото бе поставено с увлекателна и полезна презентация,  специално подготвена от служители на общинска администрация с подкрепата и любезното съдействие на г-н Иван Горянов, който бе и лектор, и водещ на представената полезна информация. Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на интересна и ползотворна презентация, от която стана ясно, че пчелният  мед със своите лечебни качества е полезен, както и за всекидневна консумация, така и за направата на редица козметични продукти.

В презентацията се наблегна и на  различните видовете пчели, на ползите от пчелното млечице, пчелния прашец, както и се разясни за специализираното пчеларско работно облекло.

 Проведоха се и номинации за „Пчелар на годината”, като всеки един от изявените пчелари в града имаше възможността да даде своето предложение и избор. С най-много гласове първото място „Пчелар на годината”  заслужено грабна кметът на с. Габер – г-н Тодор Тодоров.

Преди края  на мероприятието бе разчупена  и  вкусна пита, която и малки и големи по стара българската традиция потопиха в екологично чистия мед, произведен и донесен като дар от нашите пчелари.

Празникът завърши с водосвет за здраве, отслужен от отец Асен, който поръси всички присъстващи в залата за здраве и благополучие.

продължава>
 
АПЕЛ ЗА СПЕШНИ МЕРКИ
Сряда, 08 Февруари 2017 17:35

1

                        Днес, 08.02.2017 г., в заседателната зала на община Драгоман се състоя среща, инициирана от Кмета на община                                   Драгоман Андрей Иванов по проблемите на възрастни хора в риск от кризисни ситуации и спешни обгрижващи мерки по                        настаняване и обслужване предвид тежките метеорологични условия.

                  На срещата бяха поканени и присъстваха представители  на РДСП София област, ДСП – Сливница, ръководители на социални услуги от нашата община, общински съветници от комисията по социална политика и здравеопазване, представители на организации, имащи отношение по тези въпроси, както и всички кметове и кметски наместници в общината.

                 Категорично бе изразено мнението, че в условията на тежка, продължителна и изключително сурова и студена зима, самотноживеещите  възрастни хора в общината са една от най-рисковите категории за изпадане в кризисна ситуация и необходимост от спешни мерки по настаняване в социална институция или лечебно заведение. Центрове за спешно настаняване обаче в цялата София област няма, липсват такива и за временно настаняване, приюти, както и центрове за следболнично лечение и възстановяване. Това поражда огромни проблеми, изключително напрежение и огромно хабене на нерви, прехвърляне на отговорности, създават се нерядко и конфликтни ситуации, без да има реални или полезни резултати. Единственото решение е да има в наличност, обезпечени и действащи гореизброени центрове – за спешно и временно настаняване, приюти, домове за стари хора, центрове за следболнично лечение и възстановяване, като в Драгоманска община бази за подобни има. Липсва обаче финансов ресурс за тяхното ремонтиране, обзавеждане и пригодяването им за тези цели съгласно действащите нормативни и законодателни разпоредби. Тежка и тромава е и процедурата по разкриване на тези социални услуги с делегирана от държавата дейност. Липсват ясно разписани правила и отговорности, съгласуваност и договореност между социалните институции и здравните заведения в случаи на лечение, следболнично възстановяване, последващо настаняване в подходяща социална услуга и условията за това.

                  Ето защо на проведената среща единодушно бе решено да бъде организирана втора такава среща с участието на представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Националното сдружение на общините в Република България, на РДСП София област и дирекциите по социално подпомагане в западния регион на София област, ведомства, сдружения, организации, НПО и пр., имащи отношение по тези наболяли и изключително трудни за решение проблеми. Срещата ще се състои на 06.03.2017 г. от 13.00 в заседателната зала на община Драгоман при дневен ред от три точки – осигуряване на спешни финансови средства за оборудване на центрове за спешно и временно настаняване и други подобни; максимално съкращаване сроковете за разкриване на тези услуги с ДДД; категорично намиране на варианти и начини за продължаване проектите за социални и лични асистенти.

 

продължава>
 
Още статии...
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>