Навигация

Профил на купувача от 13.03.2017г.

Избори

Банер

!

Банер

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 87 посетителя в сайта

Времето

Мероприятия
Покана
Четвъртък, 19 Октомври 2017 09:03

SKMBT 223 D171019090101

 
Втората нова детска площадка в гр. Драгоман вече е факт
Сряда, 18 Октомври 2017 15:47

1

Площадката  е обзаведена с  красиви, ергономични уреди за игра на деца и подходяща настилка.  Съоръженията  са предвидени за ползване от деца от 3 до 12 годишна възраст. Детската площадка е оборудвана с пейки за отдих,  указателна табела, кошчета за отпадъци и дървена ограда, която грее в цветовете на дъгата.  

Новата площадка е пример как Община Драгоман се фокусира в създаването на цели зони, които да предоставят възможност за отдих на децата и техните родители, както и по-възрастните хора от града, излезли на разходка с внуците си. 

продължава>
 
Отбелязване на 16 октомври
Вторник, 17 Октомври 2017 11:28

1
На 16 октомври община Драгоман се включи в отбелязването на Световния ден на храните с провеждането на акция по даряване на 70 питки, които бяха раздадени на потребителите на Социалния патронаж и по проект „Независим живот за гражданите на Драгоман“ (продължение в изпълнение на ПМС 137/2017г.). В инициативата се включиха БЧК и БМЧК, които предоставиха даренията на потребителите, живущи в град Драгоман. По време на акцията доброволците разказаха на всеки надарен за нуждата от противодействие срещу глада и неговото намаляване. От своя страна потребителите изказаха своята благодарност към предоставения им жест и подкрепиха каузата на общината и доброволците, като заявиха, че такъв вид инициативи трябва да имат път на развитие.

продължава>
 
16 октомври Световен ден на храните
Петък, 13 Октомври 2017 16:40

216 октомври е обявен за Световен ден на храните – ден за противодействие срещу глада. Всяка година на този ден хората по целия свят се събират, за една обща кауза: да допринесат намаляването броя на гладуващите по света. „Никой не е по-голям от хляба“ е стара българска поговорка показваща отношението на българина към хляба и неговото място и значение в живота и бита му. Не случайно на българската трапеза без хляб не се сяда, а всеки гостенин традиционно посрещаме с хляб и сол.  

Ето защо, поради значимостта и силата на хляба – 16 октомври ще бъде отбелязан в община Драгоман с предоставянето на  70 питки на потребителите на Социалния патронаж и на тези по проект „Независим живот за гражданите на Драгоман“ ( продължение в изпълнение на ПМС 137/2017г.). В инициативата за раздаването ще се включат БЧК и БМЧК, които ще се погрижат всеки на територията на град Драгоман и околните села да получи своето дарение.

 
Оценени усилия
Четвъртък, 12 Октомври 2017 16:44

1

Осем общини се поздравиха с приза "Екообщина". Това са Самоков, Бургас, Драгоман, Павликени, Златоград, Смядово, Габрово и София.

               Oбщина Драгоман беше избpана за победител в конкурса "Екообщина", оpганизиpан от Фpенското посолство в Бългаpия. Oбщина Драгоман е класирана първа в кaтегорията „Уcтойчиво yпpавление на водите - община c население под 10 000 жители“. Церемонията по връчването на статуетките се проведе във Френския институт в София, в пpиcъcтвието на миниcтъpа на околната среда и водите Нено Димов, зам.миниcтъpа на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, както и кметовете на отличените общини.

Домакинът на церемонията, посланикът на Фpанция Ерик Льобедел вpъчи на господин Андрей Иванов пpиза, за да отличи ангажиpаноcтта на Oбщина Драгоман за  успешното и последователно подновяване на водопроводната инфраструктура, довела до подобряване на качеството на живот. Община Драгоман постигна успехи в тези сфера, въпреки трудностите с финансирането на проектите си.

               Припомняме, че в община Драгоман се направиха проучвания на водоизточници „Неделище“ и „Матарица“, изградиха се три нови сондажа в Неделище, въведе се автоматика във процеса на водоподаването, подмениха се тръбите по напорния водопровод от с.Неделище до с.Чорул, районира се водопроводната мрежа в град Драгоман с помощта на разпределителни кранове, подмениха се части от водопровода в града, изработени са проекти с избрани изпълнители за подмяна на водопровода до входа на града.

               Конкурсът „Екообщина“ е плод на cподелена от Фpанция и Бългopия амбиция: за действия пpи xоpизонтален подxод и в партньорство c цел общините да бъдат нocъpчени за изпълнението на обpазцови пpоекти в cфеpата на ycтойчивото pазвитие. Конкурсът извежда на пpеден план ангажиpаноcтта на бългаpcките общини, икономически двигател на cтpаната, в избpоените облаcти, които cъответстват на четирите категории: „Уcтойчиво управление на водите“, „Уcтойчиво управление на битовите отпадъци“, „Уcтойчива мобилноcт“ и „Енергийна ефективност на сградите“.

продължава>
 
Обява
Сряда, 11 Октомври 2017 16:01

SKMBT 223 D1710111557022

 
Участие на община Драгоман в Международен туристически форум във Варна
Вторник, 10 Октомври 2017 10:10

1

От 5 до 7 октомври в курортния комплекс „Св. Константин и Елена” край Варна се проведе форумът «Духовни и историко-патриотични маршрути в Русия и България» с участието на зам.-министъра на туризма Милко Теофилов. Събитието бе организирано от Министерството на туризма на България и Министерството на културата на Руската федерация като част от програмата на Дните на руската духовна култура в България.

По лична покана от Министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова участие с презентация на тема „Драгоман – Малката Света гора на Балканския полуостров“ взе и нашата община. Кметът Андрей Иванов направи вълнуващо встъпително слово, в което подчерта значимостта и духовната сила на региона, след което културно-историческото наследство и богатството от църкви, манастири и свети места бе представено от зам.-кмета на общината Лидия Банкова. В заключение бе подчертано, че наличието на толкова много духовни и свети обители, възстановявани и обновявани поетапно, дава реална предпоставка за развитието на активен поклоннически и религиозен туризъм, голям интерес към който  проявиха и българските, и руските представители във форума.

продължава>
 
Национална кампания за профилактика на оралните заболявания
Вторник, 03 Октомври 2017 16:08

2111110684
Стоматологични кабинети  „Джеми – Дент” с. Габер, с любезното съдействие и подкрепа на община Драгоман, обявяват - Ден на отворените врати.

На 07 октомври 2017г. в сградата на СУ „Христо Ботев” ( голямото училище ) ще се проведат БЕЗПЛАТНИ профилактични прегледи на деца от 0 до 18 години и БЕЗПЛАТНА силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 8 години. Процедурата по поставянето е безболезнена за вашето дете. Прегледите ще бъдат извършени от д-р Ангелова от 10:00 до 16:00 часа.

За здрави детски зъбки!

Заповядайте!

 
БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИНИЦИАТИВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ХРАМ – ПАРАКЛИС „СВ. СВ. АП. ПЕТЪР И ПАВЕЛ“ ПЕТРОВСКИ КРЪСТ НА ЧЕПЪН ПЛАНИНА
Понеделник, 02 Октомври 2017 20:05

2

На 29.09.2017 г. в Спортна зала Драгоман се проведе благотворителен концерт за набиране на средства за храм – параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, Петровски кръст на Чепън планина. Мероприятието бе организирано от Община Драгоман и църковното настоятелство при храм „Св. Арх. Стефан“ с любезната съпричастност на НЧ „Мелдия – 2012“ и НЧ „Христо Ботев – 1925“.

Благотворителното мероприятие стартира с вълнуващо приветствено слово на кмета на общината г-н Андрей Иванов, в което той подчерта смисъла и значимостта на това дело като общо такова, като дело на всички жители на общината и на региона, изказа благодарност на всеки, включил се с дарение и труд при осъществяването на начинанието и пожела през следващата година храм-параклиса да бъде готов и осветен.

Концертът започна  с няколко инструментални изпълнения на група „Мелди“, след което активно и с много жар и вдъхновение се включиха малките деца от „Ритмика“, детска танцова школа „Калотинче“ с. Калотина, танцов ансамбъл „Ритмика“, децата от НЧ „Христо Ботев – 1925“ с. Габер, клуб по народни танци гр. Драгоман и клуб по народни танци гр. Сливница.  За радост на всички благотворително и напълно безвъзмездно участие в концерта взе и поп-фолк певеца Галин, който предизвика еуфория сред публиката. След изпълнението си той не пропусна да раздаде автографи и да се снима за спомен с почитателите си. Озвучаването на целия концерт в рамките на няколко часа бе организирано също напълно безплатно от DJ Злати Петров от гр. Сливница. Събитието приключи с връчването на благодарствени писма на всички участници, включили се в благотворителната кауза. Общо набраната сума от благотворителното мероприятие е 1612,20 лв., в това число от продажба на билети 1445 лв. и от дарителски кутии – 167,20 лв.

Благодарим на всички дарители, организатори и участници за отделеното време, положените творчески усилия и проявената топла съпричастност към общото дело – построяването на храм – параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“,  Петровски кръст на Чепън планина!!!

продължава>
 
Нови треньори
Сряда, 20 Септември 2017 16:13
За нас е удоволствие да съобщим, че от 19 септември нашите малки футболисти в община Драгоман имат нови треньори. Това са Мариан Чавдаров Китанов и Роберто Райчев Соколов. Пожелаваме им успех, много купи и медали. Да научат децата да вярват в потенциала си и да се усъвършенстват постоянно.

IMG 99922

 
Съобщение
Сряда, 20 Септември 2017 16:10

Chorul

 
Обява
Сряда, 20 Септември 2017 16:08

Obqva1

 
Обява
Вторник, 19 Септември 2017 16:43

 

 
БАБА МАРТА В ДЕТСКАТА ЯСЛА
Четвъртък, 02 Март 2017 17:51

11

С много вълнение и искрени усмивки най-малките жители на гр. Драгоман посрещнаха Баба Марта. Най-хубавия пролетен празник!

Баба Марта и малката Мартичка поднесоха един вълнуващ спектакъл и подариха на своите най-малки възторжени зрители кичести български мартенички с бяло за дълголетие и червено за здраве, както и дарените от семейство Петя, Младен и Кристиян Димитрови от с. Круша, община Драгоман, ръчно изработени мартеници.

 Община Драгоман и екипът на ДЯ „Здравец” пожелават на малчуганите много весели игри, а на техните семейства да са здрави и щастливи!

продължава>
 
Да изчистим България заедно
Вторник, 19 Септември 2017 08:26

1

И малки, и големи взеха участие в доброволческата акция "Да изчистим България заедно”. Кампанията се проведе за седма поредна година, организирана от Министерството на околната среда и водите, bTV Media Group, неправителствени организации и други институции.
В съботния ден участие взеха 620 доброволеца, 4 фирми, 2 неправителствени организации. Бяха почистени две, новообразували се от началото на годината нерегламентирани, сметища в околностите на гр. Драгоман. Доброволците от община Драгоман, заедно с децата от Младежкия червен кръст и настанените в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) деца участващи в акцията, почистиха главните улици в гр. Драгоман. Щабът отчете 12 800 kг. отпадъци, които бяха извозени поетапно на депото за битови отпадъци в с.Богьовци, община Костинброд.
Тази година кампанията се открои с масовото участие на деца и младежи – факт, който дава надежда за една бъдеща, по – чиста България.
продължава>
 
Празник в детска градина „Радост“, гр. Драгоман
Петък, 15 Септември 2017 17:54

IMG 97982

Началото на учебната 2017/2018 година бе празнично отбелязано в детска градина „Радост“, гр. Драгоман. Празникът премина с много песни, танци и игри, в които участваха децата от всички групи.

Събитието бе уважено от заместник – кмета на община Драгоман г-жа Емилия Милушева, която отправи своите пожелания към децата и откри новите детски съоръжения за игра, чието закупуване е резултат от спечеления от Детска градина „Радост“ проект, финансиран от националната кампания на Предприятието за управление на дейностите, по опазване на околната среда /ПУДООС/ -  „ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА – 2017г.“ на тема „Обичам природата – и аз участвам!“

Г-жа Дорутева, директор на детската градина, с гордост показа и новоремонтираните помещения, които се отличават с ярки слънчеви цветове и внасят много настроение в детските души.

От името на Ръководството на община Драгоман, най – големите възпитаници на детската градина, които днес започват своята предучилищна подготовка, получиха подарък – книжка, с която да затвърждават своите успехи по пътя на знанието.

продължава>
 
Празнично откриване на новата учебна 2017/2018 година в СУ „Христо Ботев” гр. Драгоман
Петък, 15 Септември 2017 17:51

IMG 30762

Днес,  15 септември,  в СУ „ Христо Ботев”  гр. Драгоман  тържествено бе открита  новата учебна година.  Гости на тържеството бяха кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, общинска администрация и родители. Приветствени слова към първокласниците и всички ученици, учители и родители поднесоха директора на СУ „ Христо Ботев”  г-н Стоян Стоянов и г-н Андрей Иванов - кмет на община Драгоман. От името на родителите приветствие поднесе Ани Пейчева – майка на първокласник.

По традиция енорийския свещеник отец Асен Асенов отслужи празничен водосвет и благослови да бъде успешна, здрава и спорна новата учебна година, след което първокласниците бодро и тържествено преминаха през символичния цветен венец.  В тържествената зала на СУ „ Христо Ботев” всички първокласници получиха подарък от името на ръководството на община Драгоман с пожелания за ползотворна година.

Общинска администрация Драгоман пожелава спорна и успешна нова учебна година на всички ученици, учители и родители!  Много здраве, сили, късмет и успех!

продължава>
 
ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН!
Петък, 15 Септември 2017 08:58

image 3188

Уважаеми учители, родители, скъпи ученици!

Най- сърдечно Ви поздравявам с първия учебен ден – 15 септември и откриването на новата учебна 2017/2018 година в град Драгоман.

Скъпи първокласнико, днес е един специален ден и за теб. С трепет и любопитство влизаш в един непознат, но много интересен свят. За първи път ще се докоснеш до буквара и ще се запознаеш с много нови, бъдещи приятели. Аз споделям с радост вълненията ви - твоето и на родителите ти. Сигурен съм, че днешните плахи стъпки ще станат уверени крачки, а днешното начало ще бъде успешно бъдеще. Нека интересът към знанието никога да не спира.

На учителите пожелавам вдъхновение!

На децата здраве и постоянство,  а на техните родители сила и търпение!

На добър час!

Андрей Иванов

Кмет на община Драгоман

 
Съобщение
Сряда, 13 Септември 2017 09:54

Izchistim

Уважаеми жители на община Драгоман,
Призовавам, всички ние, да се включим в доброволческата акция "Да изчистим България заедно”. В България кампанията се провежда за седма поредна година и организаторите от Министерството на околната среда и водите, bTV Media Group, неправителствени организации и други институции, призовават всички ние, да станем част от най – масовото почистване
„Играем чисто. България е един отбор!” е мотото, зад което всички партньори на „Да изчистим България заедно" застават през 2017 г. Тази година инициативата ще има състезателен елемент, а денят на голямото почистване - 16 септември, бележи не финала, а началото на кампанията. Всеки може да бъде отбор – семейство, детска градина, училище, компания, или дори цяла административна област на България. Целта е да бъдат отбелязани най-много зелени точки на картата на кампанията! Всяко изчистено и маркирано място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра практика, споделена на картата след това, също носи актив на състезателите.
Както в цяла България, така и в община Драгоман, на 16 септември 2017 г., /събота/, ще се проведе организирано, цялостно почистване. Нека се включим в почистването – пред домовете си, площите около тях, тревните площи, детски площадки и всички открити, силно замърсени площи в града и селата.
Общинска администрация ще се включи в инициативата с почистването на части от гр. Драгоман. Имащите желание доброволци да се включат в отбор с нас, очакваме на 16 септември /събота/, в 09:00ч., пред сградата на Общината, за да тръгнем заедно към площите, които предварително ще бъдат зададени.
За почистването има осигурени чували и ръкавици за хората от града. Обръщам се към всички, които ще се включат в почистването – бъдете внимателни с оглед опазване на здравето си!


Андрей Иванов
Кмет на община Драгоман

pimgpsh fullsize distr2

За контакти Иван Божилов - Младши експерт "Екология и транспорт", тел. 0879103459

 
Празникът на град Драгоман - пъстрота от младост, красота и талант.
Понеделник, 28 Август 2017 11:54

          Празникът на град Драгоман и тази година премина с пъстрота от младост, красота и талант. Тържеството традиционно се отбелязва в последната събота на месец август и се отличи с богата, наситена и разнородна програма.

           По идея на организаторите тържествата протекоха при по-различна от досегашните сценарии програма и стартираха с детска забава на Парти Агенция „Маска“ в ранния следобед. Близо 2 часа децата активно участваха в организираните от блестящите аниматори занимания и игри, а под умелото ръководство и напътствие на Цветомир Иванов - Цецо от „Семейни войни“ - сътвориха с невероятни рисунки и отпечатъци на ръчички пъстър и колоритен голям  банер като подарък на ръководството на община Драгоман. Официално той бе връчен на кмета на община Драгоман като приятна и много вълнуваща изненада и предизвика аплодисменти и овации от всички присъстващи.

             От 17.30 часа в енорийския храм „Св. Арх. Стефан" гр. Драгоман бе отслужен тържествен водосвет от Архимандрид Василий – Протосингел на Софийска Света митрополия, съпроводен от много свещеници и дякони, в присъствието на домакините отец Асен Асенов – енорийски свещеник  и  отец Макарий – игумен на Неделишки манастир  „Св. Атанасий Велики“. След което всички гости, организатори и  домакини се отправиха към специално подготвената и професионално украсена и осветена сцена, за да поднесат приветствените си  слова към жителите и гостите на община Драгоман.  Сред официалните гости на празника бяха: г-жа Николина Ангелкова – Министър на туризма, Мартин Тинчев – Народен представител от 44-то Народно събрание, г-н Владица Димитров – кмет на община Димитровград, Република Сърбия, г-н Боян Рандиелович – зам.–кмет на гр. Пирот, Република Сърбия, г-н Сретен Савов – член на градския съвет на гр. Пирот, Република Сърбия, Васко Стоилков – кмет на община Сливница, г-н Борислав Борисов – кмет на с. Петърч,  г-жа Надя Сотирова – зам.- кмет на гр. Годеч, представители на органите на МВР, пожарна и гранична полиция, на управление „Митници“ и „Горско стопанство“, общински съветници, кметове и кметски наместници, ръководители на местния бизнес, на културни и социални институции, сдружения, училища, детски заведения и др.

             Началото на празника с топло и вълнуващо слово даде кмета на общината ни Андрей Иванов, последвано от приветствие на председателя на ОбС Драгоман Методи Методиев, на г-жа Ангелкова, на г-н Владица Димитров и на Архимандрид Василий.

продължава>
 
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Петък, 25 Август 2017 16:21

 Скъпи съграждани,

за мен е чест да Ви поздравя с 48-та годишнина на нашия град. Пожелавам Ви здравето, късмета и любовта да Ви преследват неуморно!

Вярвайте в успеха, когато Ви е най-трудно и гледайте напред. Нека всеки ден да имате причина за усмивка, а усмивката на другите  да бъде Вашето вдъхновение!

Ще Ви пожелая и надежда за всеки утрешен ден!

Не на последно място ще Ви пожелая и вяра!

Вяра в по-доброто бъдеще на децата ни и на града ни!

С общи усилия можем да го постигнем!

 

Забавлявайте се и весело настроение!

 

Честит празник!

 

 

Андрей Иванов

           Кмет на Община Драгоман

 
ОБЩИ УСИЛИЯ - ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ
Сряда, 23 Август 2017 08:59

   На 08.08.2017г., кметският наместник Николай Николов и жители на с. Вишан и с. Долно ново село, сформираха бригада за частичното покриване на лошия път под училището в с. Вишан, който свързва двете села. С общи усилия и съдействието на община Драгоман, бяха постигнати невероятни резултати. Заедно можем повече!


 

 
Програма на празника
Понеделник, 14 Август 2017 14:25

Programa

Aneliq

VenZy

 
ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ – ОБЕЩАНО - ИЗПЪЛНЕНО
Петък, 28 Юли 2017 11:40

1

На 27.07.2017 г. бе открито новоизграденото кметство в село Цацаровци, община Драгоман. Таня Найденова - кмет на с. Цацаровци -  с голяма радост, нетърпение и видимо вълнение преряза лентата заедно с кмета на община Драгоман г-н Андрей Иванов, като не пропусна да изкаже благодарността и радостта си от факта, че вече ще има едно прекрасно място, където да приема и помага на жителите на селото и да извършва административните си дейности.

Освен новоизграденото кметство жителите на с. Цацаровци се радват и на новата спирка, както и на прекрасната беседка, намираща се в близост до кметството, където да могат да поседнат и да се полюбуват на прекрасната природа и спокойствие.

След откриването на кметството служители от общинската администрация на Община Драгоман, заедно с кметски наместници и жители от селото, посетиха църквата „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, намираща се в селото – построена през 1906 г. Църквата е възстановена от жителите на селото, след като е била напълно разрушена през турско робство. В процеса на реставрация са използвани и доста елементи, които са оцеляли и съхранени след разрушението й. С помощта на църковното настоятелство и дарения от много хора, носещи в себе си доброта и вяра, жителите на селото са успяли да изградят и навес, както и да осигурят електрическо захранване. Така малката църковна обител става още по - приветливо място за всички жители и гости на селото и дарява спокойствие, любов и надежда. Посетете го!

продължава>
 
Община Драгоман успя да съхрани още една сграда от своя сграден фонд
Понеделник, 17 Юли 2017 11:37
1
      На 14.07.2017г. се състоя откриването на напълно обновеното кметско наместничество в с. Василовци. Кметският наместник на селото, Емил Петков, с гордост показа на колегите си, уважили празника, работната среда, в която вече ще приема своите съселяни, нуждаещи се от административни услуги.
Този основен ремонт е част от политиката на Община Драгоман, чиято цел е да се подобри жизнената среда, както в града, така и в селата, намиращи се на територията на общината.
продължава>
 
Работна среща на кметове от Софийска област с министъра на туризма Николина Ангелкова
Петък, 07 Юли 2017 15:52

1

На 06.07.2017г. кметът и зам.-кметът на Община Драгоман – г-н Андрей Иванов и г-жа Емилия Милушева, заедно с кметовете на още пет общини от Софийска област, присъстваха на работна среща, провела се в гр. Годеч, с министъра на туризма г-жа Николина Ангелкова. На срещата бе обсъдено устойчивото развитие на туризма в района, както и възможността за съвместно популяризиране на неразкритите забележителности на Западна България.

Министър Ангелкова акцентира върху спецификата и важността на местния туризъм, който през 2016г. отбеляза 19% ръст спрямо 2015 г. по данни на НСИ и поясни, че скоро предстои да бъде обявена инвестиционната карта в туризма, в която са се включили над 153 общини, като изрази надежда, че следващото й издание ще обхване всички български региони. Тя припомни още, че много от местните управи изразяват желание да участват в различни маркетингови активности в сектора и вече подкрепиха инициативата за мобилната платформа I love Bulgaria за популяризиране на туристическите атракции у нас, която министерството стартира миналата година.

Съвместно с МРРБ ще продължим да подкрепяме тези усилия на местната власт, защото по ОП „Региони в растеж“ и други програми те ще могат да кандидатстват с проекти за социализация на туристическите обекти и атракции, допълни Николина Ангелкова. Това по думите й ще направи тези забележителности по-достъпни, посещавани и привлекателни.

По време на дискусията бе обсъдено и създаването на фолклорен фестивал на културата и традициите  на общините от София област. Всички присъстващи бяха единодушни, че идеята ще привлече много привърженици и ще се превърне в акцент на местния културен календар.  

2

 
Първа копка на храм-параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, връх Петровски кръст, Чепън планина
Четвъртък, 29 Юни 2017 16:59

2 

Днес, на този християнски празник, честващ паметта на великите апостоли Петър и Павел, спомогнали за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот, в община Драгоман се направи първа копка на  дългоочаквания параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“. Храмът ще бъде построен на връх Петровски кръст на Чепън планина.

            Изборът на място не е случаен, тъй като още от Желязната епоха на върха функционира скално светилище, посветено на култа към бог Сабазий-Дионис, което продължава своето съществуване и през Античността. През ранното Средновековие святото място е наследено от настъпващото християнство и тук е изграден Петропавловският манастир. Християнската обител е разрушена в късното Средновековие при падането на Търновското царство под  Османска власт. Впоследствие оцелялото християнско население издига оброчен кръст, който е запазен и до днес, а в края на XIX век и църквата "Св. Св. Ап. Петър и Павел", която е построена върху основите на античният храм, но днес от нея са останали само руини, злочесто дело най-вече на иманяри.

продължава>
 
Село Несла в трескава подготовка за предстоящия празник
Вторник, 27 Юни 2017 16:47

Със задружните усилия на кметския наместник и жителите на село Несла,  китното ни населено място се превръща в оазис на спокойствието и красотата.

 

 
Футболните ни надежди с поредната победа
Понеделник, 19 Юни 2017 15:28

2

На 18.06.2017 г. /неделя/ в спортната зала на гр. Годеч се състоя  детски турнир по футбол.

Участие във футболните срещи взеха отбори от гр. Драгоман, гр. Годеч, гр. Своге и с. Искрец. Детският отбор на ФК „Драгоман“ се представи отлично, като  спечели 7 точки и се класира на първо място във футболната надпревара.

Отборът на Драгоман откри турнира с мач срещу отбора на „Спортист“ (Своге), който завърши  с резултат 3:3. По-късно децата от Драгоман се изправиха срещу футболисти от с. Искрец побеждавайки ги  с резултат 3:0. В последния финален  мач ФК „Драгоман“ победи Годеч с резултат 1:0 .

Всички участници бяха наградени лично от зам.-кмета на община Годеч г-жа Надя Сотирова, която ги поздрави за играта и им благодари за участието.

продължава>
 
Боксов клуб Драгоман взе участие в първото градско състезание „Балкан“ в гр. Ботевград
Понеделник, 19 Юни 2017 14:32

1

В първото градско състезание  „Балкан“, проведено в гр. Ботевград, Боксов клуб Драгоман взе участие със своите млади надежди в бокса – състезателите Христина Ангелова  в категория до 54 кг., Антонио Милков в категория до 42 кг. и Бисер Ангелов в категория до 32 кг., който поради липса на противник в същата категория не успя да вземе участие на ринга. Другите двама  състезатели достойно представиха община Драгоман, като спечелиха сребърни медали. Тези  първи мачове в кариерата на  младите боксьори, ознаменувани с победи и призови места,   са повод за гордост и надежда за бъдещи още по-грандиозни изяви и успехи.

продължава>
 
Отличие и признателност за младите таланти от танцов ансамбъл „Ритмика“
Понеделник, 19 Юни 2017 14:28

2

Oт 09.06 до 12.06.2017 г., танцов ансамбъл „Ритмика“ към НЧ "Мелдия-2012" гр. Драгоман взе участие във МФФ "С хора и танци на Беломорието" във ваканционен комплекс "Александра", Гърция. С много песни, танци и незабравими емоции малките ни таланти за пореден път показаха завидни умения и качества в народните и модерните танци на фестивала, както и представиха отлични умения в разучаването на нови интересни и забавни танцови движения и хореографии, с които достойни млади таланти на Драгоман можем само и единствено да се гордеем.

продължава>
 
Още статии...
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>