Избори

Банер

!

Банер

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Профил на купувача от 13.03.2017г.

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 39 посетителя в сайта

Времето

Мероприятия
НА ДОБЪР ПЪТ, СКЪПИ АБИТУРИЕНТИ!
Вторник, 16 Май 2017 08:23

1

От името на ръководството на община Драгоман, Общински съвет – Драгоман и общинска администрация приемете нашите най-искрени поздравления по повод  Вашето завършване на средното образование и Вашия последен учебен ден в родното училище – СУ „Христо Ботев“ !

Бъдете здрави и дръзновени, упорити и всеотдайни, искрени и креативни!

Дерзайте смело във Вашите начинания и житейски намерения, бъдете отговорни и  пример за подражание от Вашите последователи, близки и приятели!

НА ДОБЪР ЧАС! 

18471606 706814692859193 2025842137 n

 
С ДОБРО НАСТРОЕНИЕ И СИЛНИ ЕМОЦИИ ПРЕМИНА СЪБОРА В СЕЛО ВАСИЛОВЦИ
Вторник, 16 Май 2017 08:20

1

Традиционният събор в с. Василовци, община Драгоман  тази година  се състоя на 13 май – събота, предварително добре организиран, обявен и подготвен. Под вещото ръководство и с личното активно съдействие на кметския наместник Емил Петков празникът премина в изключително добро настроение и силни емоции, породени най-вече от едно невероятно събитие – след 50-години  средновековната  селска църква „Св. Възнесение Господне“, паметник на културата от местно значение, отвори врати за посетители и с празничния водосвет, отслужен  благоговейно от йеромонах Макарий – игумен на Неделишки манастир „Св. Атанасий Велики“  се даде подобаващо начало на тържествата по случай празника. От години и тази Света обител тънеше в печал и разруха, но с помощта на дарители, спомоществователи, работници и необходимата  техника достъпът до нея бе осъществен, бе завършена в първоначална фаза вертикалната планировка около нея, бяха почистени пода и стените, частично поправени иконостаса, дървените врати и други части от църковната утвар и украса. 50 дълги години  местното население, гостите на района, ценителите на духовните ценности и културно-историческото наследство очакваха този трепетен момент, съвсем искрено се вълнуваха и с нескрито желание повтаряха  след словата на отец Макарай „Христос Воскресе“ – „Во истуну Воскресе“! Исторически момент, забележителен в историята на това древно и красиво село, в историята на общината и целия западен регион!

И напълно подобаващо и заслужено празнично настроение, много веселие, песни, танци и кръшни хора на мегдана! 

продължава>
 
Разходка сред природата
Вторник, 16 Май 2017 08:11

1

На 12.05.2017 г., петък, децата от Кризисен център жертва на трафик и насилие гр. Драгоман и Център за настаняване от семеен тип на деца/младежи без увреждания „Лиско“, както и потребители на социалната услуга – Център за обществена подкрепа в града, заедно със своите ръководители посетиха забележителното и красиво село Несла. Те имаха възможността да видят за първи път възстановената и обновена Света обител - Църквата „Св . Ап. Петър и Павел“,  намираща се в  селото, както и красивия и привлекателен Посетителски център. Там те с интерес разгледаха богатата етнографска изложба, както и Центъра за занаяти, предлагащ експозиция на местна кухня с традиционните за региона ястия и гозби, останали от прадедите ни. С много радост и добро настроение децата, обединени от общата идея да прекарат един слънчев следобед заедно, играха задружно на големия площад на селото.

18492503 706850162855646 1229988564 n

18492771 706850176188978 1946876274 n

18516040 706850189522310 1874258410 n


 
По повод 9 Май – Деня на Европа
Четвъртък, 11 Май 2017 15:43

1

По повод 9 Май – Деня на Европа – и в знак на уважение и почит към загиналите във време на Великата отечествена война на територията на община Драгоман съветски военни летци – лейтенант Николай Иларионович Лопин, младши лейтенант Владимир Александрович Климовский и младши сержант Михаил Николаевич Чаплыгин, от името на Посолството на Руската Федерация в Република България в лицето на г-н Сергей Николашин – заместник на Търговския представител на Руската Федерация в Република България и община Драгоман, на паметника в местността Космина бяха поднесени цветя и с едноминутно мълчание бе почетена тяхната памет.

Специално изработена кошница с красиви цветя по този повод бе изпратена лично от руския посланик – г-н Анатолий Анатолиевич Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България.

Г-н Сергей Николашин поднесе своите най-искрени благодарности за гостоприемството и добрата организация от страна на община Драгоман и подари на г-н Андрей Иванов – кмет на общината и на г-жа Лидия Банкова – зам. кмет на община Драгоман благодарствени писма в знак на признателност за грижите, съхранението и опазването на историческата памет, което дава гаранция тя да не бъде забравена във времето.

ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА ИМ ПАМЕТ!

продължава>
 
ГЕРГЬОВДЕН – 6 МАЙ 2017 И ТРАДИЦИОННИЯТ СЪБОР НА СЕЛО РАЯНОВЦИ
Вторник, 09 Май 2017 22:59

1

Тази година Гергьовден бе по-различен, по-тържествен и по-значим най-вече за жителите и гостите на село Раяновци, община Драгоман. На този ден селото чества своя традиционен събор, свързан с празника на Св. Георги Победоносец и чието име носи малката гробищна църква, паметник на културата от местно значение. От години тази Света обител тънеше в разруха и в забвение и трепетно очакваше човешка намеса за своето обновление и възстановление. Благодарение на дарените средства от ктитори и спомоществователи, сред които основна заслуга има Петър Андреев, старинната църква днес възвърна своето достолепие, красота и осезаема притегателна сила. Тя едва успя да побере десетките жители и гости, дошли за водосвета послучай храмовия празник и по повод нейното обновление, отслужен тържествено и благоговейно от отец  Драгомир, Председател на църковното настоятелство на храма.

Традиционно празникът продължи в центъра на селото с културна програма, много забава, песни и танци. И нито лошото време, нито облаците и проливния дъжд  успяха да помрачат високия градус на настроение, на емоциите и насладата  от празничния Гергьовден!

продължава>
 
Поредни отличия
Вторник, 02 Май 2017 23:34

На 30.04.2017 г., танцов ансамбъл „Ритмика“ към Народно читалище „Мелдия-2012“ гр. Драгоман заслужено спечели специалната награда на журито в първото издание на фолклорното надиграване „Веселие в Елена 2017“ гр. Елена. Поздравления за децата и техните ръководители за постигнатите високи резултати и старание.


 

 

В Националното фолклорно надиграване „ Напеви от Северозапада 2017"- гр. Монтана в раздел Хореография, групи за обработен танцов фолклор - 3-та възрастова група до 18 години, младите артист-танцьори към Народно читалище „Мелдия-2012" гр. Драгоман отново грабнаха поредната си награда и признание от журито на фестивала. Самодейците спечелиха заслужено 3-то място във фолклорната надпревара. Поздравления!!!

  
БАЙК И РЪН ЗА ЧЕПЪН 2017
Понеделник, 24 Април 2017 17:41

1

За шеста година районът на Драгоман се превърна в изключително атрактивна зона – стотици велосипедисти и десетки бегачи гъсто населиха централния площад в града в очакване на старта на „Байк и Рън за Чепън“ 2017 г. по невероятното трасе през Чепън планина. Превърнал се в едно от най-популярните ежегодни състезания по планинско бягане и колоездене, придобил  вече и международен характер, шестият „Байк и Рън за Чепън“  тази година  се проведе в Деня на Земята, 22 април.

По този повод в организацията на мащабното мероприятие освен традиционните партньори, община Драгоман и магазини „Стената“ се включи и РИОСВ София, по чиято инициатива на площада пред общинската сграда бе монтирано впечатляващо съоръжение, предизвикало възторг и удивление –  класна стая „Земно кълбо“. Специален гост на състезанието бе големият български алпинист Боян Петров,  осъществил първия български алпийски хеттрик - три осемхилядника за 80 дни, който разказа за планината, за Земята и нейната крехка екосистема интересни и любопитни факти, отбелязвайки точно местонахождението на визираните  обекти  на атрактивното „Земно кълбо“.

Състезанието бе официално открито от кмета на община Драгоман г-н Андрей Иванов,   приветствия  към всички участници, състезатели, гости и организатори  поднесоха г-жа Ирена Петкова – Директор на  РИОСВ София  и  алпиниста Боян Петров, който  даде и  началния старт за колоездачите.

продължава>
 
Мероприятията по случай „Деня на земята“ продължават
Четвъртък, 27 Април 2017 10:24

1


Община Драгоман продължава реализирането на дългосрочните си приоритети за чиста околна среда и зелено бъдеще. По случай деня на Земята 22 април бяха вложени големи усилия и средства по разрешаването на още един голям еко-проблем, а именно премахването на дългогодишното нерегламентираното замърсяване /сметище/ в центъра на с. Чорул. За почистване на отпадъците, запръстяване и ограждане района на сметището общината изразходва 15 000 лева. Във връзка с това апелираме към гостите и жителите на община Драгоман да се грижим заедно за околната среда, както тя се грижи за нас и нашето бъдеще. Средствата, които бяха изразходвани за изчистване на нерегламентирано замърсените територии биха били по-полезни някъде другаде.

„Околната среда – това сме аз и ти.“

Чарлз Панати

продължава>
 
Очаквайте
Сряда, 12 Април 2017 16:53

bikechepan finalposter33

Боян Петров е специален гост на състезанието „Байк и рън за Чепън“ за Деня на Земята

Богата целодневна програма привлича малки и големи за празника в Драгоман на 22 април

Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане  „Байк и Рън за Чепън“ в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата на адрес:  Drace.bg – до 20 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Тази година една от най-обичаните ежегодни състезания в близост до столицата се провежда в Деня на земята - 22 април - и е основен акцент в богатата програма на община  Драгоман за празника.

продължава>
 
Великденска работилница
Вторник, 11 Април 2017 11:13

1

За поредна година Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Кризисен център за деца жертва на трафик и насилие Драгоман инициираха Великденска работилница. Тази година творческото ателие бе организирано в Консултативния кабинет към МКБППМН – Драгоман и се превърна в истинско вълшебно място, наситено с много емоции, творчески заряд и приказно настроение. Изработените  от децата на БМЧК – Драгоман  уникални  творения на Великденска украса ще бъдат експонирани на специално организиран Великденски благотворителен базар на 15. 04. 2017 г. /събота/.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

продължава>
 
Община Драгоман заедно с национална кампания „Когато станем 100 000 ще посадим гора” , отбеляза „Седмицата на гората”.
Вторник, 11 Април 2017 08:53

1

Инициативата стартира на 05.04. с КЦ, ДЦСХ, ЦНСТ и ЦОП. Центровете задружно засадиха дръвчетата с много ентусиазъм и весели емоции около сградата на поликлиниката в град Драгоман.

На 06.04. в ДЯ „Здравец”, персонал и общински служители, засадиха бук, червен дъб и бреза. Същият ден дръвчета бяха раздадени на кметове и кметски наместници на с. Цацаровци, с. Василовци, с. Калотина, с. Несла, с. Габер, с. Голямо Малово, с. Мало Малово, с. Раяновци, с. Драгоил, с. Църклевци, с. Владиславци, с. Ялботина.

На 07.04. засаждането на дръвчетата продължи в Туристически информационен център, Спортна зала, ДГ „Радост”, СУ „Христо Ботев” и в центъра на град Драгоман.

Официалната част се проведе в Централен градски парк на 08.04. от 10:00 часа. Участие взеха доброволци, служители на общината и децата от СУ „Христо Ботев”.Равносметката е 670 засадени дръвчета на територията на общината.

 Благодарим на г-н Никола Рахнев от Фондация „77” за съдействието по време на кампанията и на всички, които се включиха в инициативата да направим един по – зелен и красив свят около нас.

продължава>
 
8-ми март
Четвъртък, 09 Март 2017 10:57

1

На 8-ми март отбелязваме Международния ден на жената, почитан още и като Ден на майката. Във времето жените успяват да наложат своя глас и с борбения си дух и душевна страст доказват на света, че ЖЕНАТА е не само майка и съпруга, а мислещ, работещ и можещ човек. В същото време тя обича, плаче, смее се, грижи се и раздава нежност и като стихия в морето закриля семейството си. Затова, на този ден децата, мъжете и всички жени и майки почитат празника с много цветя, прегръдки и целувки. Така празнувахме и ние – Жените на Община Драгоман – с песни, танци и много настроение! Събраните на едно място над 100 гости имаха възможността да се веселят, да участват в забавна викторина и да спечелят множество награди от празничната томбола. Мероприятието бе уважено от Кмета на община Драгоман, г-н Андрей Иванов, който раздаде на всяка една дама цвете в знак на благодарност и признателност към тази, която дава живот – Майката! С кръшни хора, бурни ритми и много веселие в продължение на часове, искрени усмивки и нестихващи танци за пореден път показахме, че духът на жените е несломим и можем да се забавляваме от все сърце с часове! Децата от ЦДГ ,, Радост '' гр. Драгоман, придружени от своите учители бяха специалните гости на празника на жената. Те бяха подготвили вълнуваща програма изпълнена с много стихотворения, песни и традиционно българско хоро, с което да поздравят всички празнуващи. Малките дечица пожелаха на дамите да са все така усмихнати, добри и щастливи, и винаги да посрещат с усмивка всеки следващ ден. В знак на благодарност за трогателната програма от малчуганите, община Драгоман им подари пъстроцветни книжки, на които децата се зарадваха изключително много.

продължава>
 
Отново в акция „БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ“
Четвъртък, 02 Март 2017 17:03

120170301 114326

Семейство Петя, Младен и Кристиян Димитрови от  с. Круша, община Драгоман, за пореден път се включиха в акцията по благотворителност. По случай 1-ви март те дариха  ръчно изработени от тях мартенички,  с които да зарадват най-малките и най-възрастните жители на общината. Те бяха раздадени от представители на Община Драгоман в ДГ „Радост” и  в „Защитено жилище” в с. Калотина,  с пожелания за здраве и  благоденствие, а на най-малките пожелаха да раснат и пораснат здрави, послушни, ученолюбиви, весели и игриви.

продължава>
 
МАРТЕНИЦИ И ПОДАРЪЦИ ЗА ДЕЦАТА В НАШИТЕ СОЦИАЛНИ ЦЕНТРОВЕ .
Четвъртък, 02 Март 2017 16:48

IMG 56081

По повод 1 март – деня на Баба Марта –  Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни по свое решение раздаде мартенички и подаръци на децата от КЦДЖТН гр. Драгоман и ЦНСТДМ „Лиско” гр. Драгоман. Инициативата беше уважена от г-н Андрей Иванов – кмет на Община Драгоман, който лично раздаде мартеничките и подаръците на децата. Доброто начинание се отрази особено благоприятно върху  всички  потребители  на двете услуги – деца от 5 до 18 години, които тържествено обещаха  да бъдат послушни, да посещават учебните занимания и другите извънкласни форми – участие в танцови групи и спортни занимания в различни видове спорт, както и да имат примерно поведение без противооществени прояви.

Благородната инициатива ще бъде продължена, като за всеки изтекъл месец от МКБППМН – Драгоман ще бъдат раздавани награди на първенците в обявеното съревнование  за най-добро поведение и пример за подражание!

продължава>
 
И малки, и големи в община Драгоман отбелязаха Св. Харалампий – празника на пчеларя
Петък, 10 Февруари 2017 17:50

1

На 10.02.2017 г. заседателната зала на община Драгоман бе препълнена до краен предел от видни пчелари  в община Драгоман и множество ученици от 5 кл. към СУ „Христо Ботев” гр. Драгоман  по повод Св. Харалампий – празника на пчеларя.

По инициатива на общинска администрация Драгоман и лично на кмета на общината – г-н Андрей Иванов за поредна година се организира и състоя тържествено честване на този празник. Мероприятието бе официално открито от зам.-кметът на община Драгоман – г-жа Лидия Банкова, която изказа  своята искренна благодарност към всички присъстващи и  съмишленици на пчеларския занаят, както и на най-малките ни гости на празника – учениците от 5 клас на СУ „Христо Ботев”, придружени от своите учители – г-жа Жанета Тодорова и г-н Ивайло Богомилов.

Топло  приветствие отправи към всички присъстващи в залата и г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман с пожелание за спорна година и добра продукция.

Гости на събитието бяха: г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман, г-н Иван Горянов – председател на управителния съвет на областния съюз и на местното пчеларско дружество, г-н  Росен Попсавов – директор на горско стопанство в гр. Сливница, г-жа Юлия Нотева –  общински ветеринарен лекар към община Драгоман, представители на общинска администрация и др.

По съвместна инициатива началото бе поставено с увлекателна и полезна презентация,  специално подготвена от служители на общинска администрация с подкрепата и любезното съдействие на г-н Иван Горянов, който бе и лектор, и водещ на представената полезна информация. Всички присъстващи имаха възможността да се насладят на интересна и ползотворна презентация, от която стана ясно, че пчелният  мед със своите лечебни качества е полезен, както и за всекидневна консумация, така и за направата на редица козметични продукти.

В презентацията се наблегна и на  различните видовете пчели, на ползите от пчелното млечице, пчелния прашец, както и се разясни за специализираното пчеларско работно облекло.

 Проведоха се и номинации за „Пчелар на годината”, като всеки един от изявените пчелари в града имаше възможността да даде своето предложение и избор. С най-много гласове първото място „Пчелар на годината”  заслужено грабна кметът на с. Габер – г-н Тодор Тодоров.

Преди края  на мероприятието бе разчупена  и  вкусна пита, която и малки и големи по стара българската традиция потопиха в екологично чистия мед, произведен и донесен като дар от нашите пчелари.

Празникът завърши с водосвет за здраве, отслужен от отец Асен, който поръси всички присъстващи в залата за здраве и благополучие.

продължава>
 
АПЕЛ ЗА СПЕШНИ МЕРКИ
Сряда, 08 Февруари 2017 17:35

1

                        Днес, 08.02.2017 г., в заседателната зала на община Драгоман се състоя среща, инициирана от Кмета на община                                   Драгоман Андрей Иванов по проблемите на възрастни хора в риск от кризисни ситуации и спешни обгрижващи мерки по                        настаняване и обслужване предвид тежките метеорологични условия.

                  На срещата бяха поканени и присъстваха представители  на РДСП София област, ДСП – Сливница, ръководители на социални услуги от нашата община, общински съветници от комисията по социална политика и здравеопазване, представители на организации, имащи отношение по тези въпроси, както и всички кметове и кметски наместници в общината.

                 Категорично бе изразено мнението, че в условията на тежка, продължителна и изключително сурова и студена зима, самотноживеещите  възрастни хора в общината са една от най-рисковите категории за изпадане в кризисна ситуация и необходимост от спешни мерки по настаняване в социална институция или лечебно заведение. Центрове за спешно настаняване обаче в цялата София област няма, липсват такива и за временно настаняване, приюти, както и центрове за следболнично лечение и възстановяване. Това поражда огромни проблеми, изключително напрежение и огромно хабене на нерви, прехвърляне на отговорности, създават се нерядко и конфликтни ситуации, без да има реални или полезни резултати. Единственото решение е да има в наличност, обезпечени и действащи гореизброени центрове – за спешно и временно настаняване, приюти, домове за стари хора, центрове за следболнично лечение и възстановяване, като в Драгоманска община бази за подобни има. Липсва обаче финансов ресурс за тяхното ремонтиране, обзавеждане и пригодяването им за тези цели съгласно действащите нормативни и законодателни разпоредби. Тежка и тромава е и процедурата по разкриване на тези социални услуги с делегирана от държавата дейност. Липсват ясно разписани правила и отговорности, съгласуваност и договореност между социалните институции и здравните заведения в случаи на лечение, следболнично възстановяване, последващо настаняване в подходяща социална услуга и условията за това.

                  Ето защо на проведената среща единодушно бе решено да бъде организирана втора такава среща с участието на представители на Министерство на труда и социалната политика, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Националното сдружение на общините в Република България, на РДСП София област и дирекциите по социално подпомагане в западния регион на София област, ведомства, сдружения, организации, НПО и пр., имащи отношение по тези наболяли и изключително трудни за решение проблеми. Срещата ще се състои на 06.03.2017 г. от 13.00 в заседателната зала на община Драгоман при дневен ред от три точки – осигуряване на спешни финансови средства за оборудване на центрове за спешно и временно настаняване и други подобни; максимално съкращаване сроковете за разкриване на тези услуги с ДДД; категорично намиране на варианти и начини за продължаване проектите за социални и лични асистенти.

 

продължава>
 
Световен ден на влажните зони
Четвъртък, 02 Февруари 2017 17:36

1

По случай Световния ден на влажните зони, в Центъра за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, експерти от РИОСВ – София изнесоха пред група ученици от СУ „Христо Ботев“, гр. Драгоман презентация на тема: „Влажните зони за намаляване на риска от природни бедствия“ (Wetlands for Disaster Risk Reduction).
Празникът протече с дискусия, оцветяване на забавен комикс и посещение на Драгоманското блато.

продължава>
 
БАБИНДЕН В ДРАГОМАН
Понеделник, 23 Януари 2017 15:24

1

На 21 януари отбелязахме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден.

Той е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите"

жените, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие и почит към бабите ни.

       Екипът на Дневен център за стари хора гр. Драгоман и общинска администрация Драгоман организираха тържество по повод празника на 20 януари, в Снек бар „Три уши”. Мероприятието бе традиционно уважено от Кмета на община Драгоман – г-н Андрей Иванов.

      С много танци, забава и кръшни ръченици присъстващите се забавляваха от сърце. Разиграха се хумористични сценки и скечове, които прeдизвикаха много приятни емоции и смях в присъстващите. Празничната томбола изпробва късмета на всеки.  Проведоха се и много конкурси за: „Най-модерна баба на годината”, „Хороводец на сезона”, „Баба номер 1” и др.

       С много настроение и с пожелание за по-чести срещи се разделиха бабите и отнесоха в домовете си нежност и топлина.


продължава>
 
ВОДОПОДАВАНЕТО НА ОБЩИНА ДРАГОМАН –ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ УСПЕХА
Вторник, 17 Януари 2017 17:30
1
Община Драгоман официално представи новоизградените си обекти:
-        „Включване на три броя сондажни кладенци в пояс I-ви на ПС „Неделище“ с местоположение: санитарно охранителна зона, находяща се в обхвата на строителен полигон на с. Владиславци, „махала Банята“, Община Драгоман.
-   „Реконструкция на съществуващ тласкателен водопровод от ПС „Неделище“ I-ви подем до черпателен резервоар на ПС – ІІ-ри подем за водоснабдяване на гр. Драгоман – I-ви етап“
   Събитието се проведе на 17.01.2017год. в заседателната зала на административната сграда на община Драгоман при присъствието на всички участници в процеса: Андрей Иванов-кмет на община Драгоман, Никола Нитов – управител на ВИК ЕООД-София, инж. Цветилиян Йончев - проектант, управителите на фирмите-строители „Люник“ ЕООД и „Строймонтаж“ ЕООД, инж. Михаил Михайлов - изпъл.директор на мина „Бели брег“, Методи Методиев- председател ОбС, Вера Костова – „Градиакт Консулт“ ЕООД - надзорна фирма, общинските съветници Атина Младенова и Славчо Тасков, представители от ВиК институциите, ангажирани с проблема, общинска администрация и жители но общината. С презентация бе проследен пътя от началото на 2012г., когато се намали възможността за подаване на питейна вода за населението на град Драгоман до критичния минимум до издаването на разрешение за ползване в края на 2016г. на изградените части от напорния водопровод. Всички, ангажирани с проблема описаха трудностите, през които се мина, за да се достигне до този заключителен етап. Наблегна се на разбирателството между общината  и проектанти и строители. Обърна се внимание на добрата съвместна работа на общината с ОбС и мина „Бели брег“. Разказа се за дейностите по пътя от проектирането и съгласувателните процедури до строителството и узаконяването. Добавени бяха детайли за начина на изграждане и видовете тръби и съоръжения. В края на срещата се потвърди желанието на всички да продължат с усилията си в посока да се доизгради и останалата част от напорния водопровод, след извършено вече проектиране и избрани под условие фирми за строителство. Бе символично изпробвана и годността на водата течаща по новите тръби.
продължава>
 
Стефановден – официален празник на община Драгоман
Сряда, 28 Декември 2016 13:39

1

За пета поредна година на 27 декември община Драгоман отбеляза своя официален празник, обявен с решение № 302 от Протокол №13/19.12.2012 на ОбС – Драгоман. На този ден Православната църква прославя паметта на Св. първомъченик и архидякон Стефан, смятан за един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след възкресението му да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Божествената Света литургия бе отслужена от Браницки епископ Григорий – Викарен епископ на Софийския Митрополит и Патриарх Български Неофит в присъствието на много свещенослужители, дякони и иподякони и с невероятното хорово изпълнение на певците под ръководството на г-н Андрей Касабов – Главен секретар на Софийска Света Митрополия. 

На богослужението молитвено участие взеха Областният управител на Софийска областна администрация г-жа Росица Иванова, Кметът на общината г-н Андрей Иванов, зам.-кметът г-жа Емилия Милушева, зам.-кметът г-жа Лидия Банкова, секретаря на общината Марина Асенова, служители на общинската администрация, както и множество жители и гости на община Драгоман.

продължава>
 
Областният управител раздаде Годишните награди за 2016 година
Петък, 23 Декември 2016 14:11

На специална церемония в Областната администрация на Софийска област бяха раздадени Годишните награди на Областния управител за 2016 година. С тях бяха отличени най-добре работещите общини, както и най-изявените дейци в областта на образованието, културата, спорта, вероизповеданията, читалищната дейност и медиите.

ОБЩИНА ДРАГОМАН БЕ ОТЛИЧЕНА С ТРИ ПОЧЕТНИ ГРАМОТИ: 

1.  НА Г-Н АНДРЕЙ ИВАНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ДРАГОМАН ЗА УЧАСТИЕ В КОНКУРСА "ГОДИШНИ НАГРАДИ ЗА 2016 г. НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ТУРИЗМА", В КАТЕГОРИЯТА "ТУРИСТИЧЕСКО СЪБИТИЕ" 

2. НА Г-Н АНДРЕЙ ИВАНОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ДРАГОМАН - ПОБЕДИТЕЛ В КОНКУРСА "НАЙ-УСПЕШНО РАБОТЕЩА ОБЩИНА ПРЕЗ 2016 г." В КАТЕГОРИЯТА "СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ"

3. НА Г-ЖА ЛИДИЯ БАНКОВА - ЗАМЕСТНИК-КМЕТ НА ОБЩИНА ДРАГОМАН ЗА ЗНАЧИМ ПРИНОС И ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЗАСЛУГИ В УТВЪРЖДАВАНЕТО НА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА И ОБНОВЯВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРАМОВЕ В ОБЩИНА ДРАГОМАН И В СОФИЙСКА ОБЛАСТ ПРЕЗ 2016 г.

 

 
КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА
Петък, 23 Декември 2016 12:12

1.1

На 21.12.2016 г. по повод съвместната инициатива между община Драгоман и „Екоколект” АД в заседателната зала на община Драгоман бе проведено още едно вълнуващо мероприятие, насочено към децата и техния талант – КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА. Представени бяха множество красиви и оригинални коледни картички, изработени от екологични (рециклирани) материали, които бяха оценени и щедро наградени от организаторите на мероприятието.
Сред близо 30 участника в тази творческа инициатива отличени бяха: 
Първо място заслужено получи Нанси Йорданова от 5 клас, която грабна чисто нов таблет. 
Второто място бе отредено на Петьо Петров също от 5 клас, който получи MP3/МP4 player.
Третото място журито присъди на Симона Богомилова от 7 клас, която се сдоби пък с стерео слушалки. 
Но наградите не свършват дотук………………
Всички участници получиха почетни грамоти за участие от организаторите на събитието, като специални награди получиха и Емануел Костадинов от 5 клас – 
за най-голям брой направени коледни картички, Виктория Лозанова – за най-голяма коледна картичка, както и още няколко възпитаника на СУ „Христо Ботев” 
гр. Драгоман – за най-забележителна изработка на коледна картичка от екоматериали.
Честито на победителите и благодарности на всички деца, които взеха участие в конкурса!
Дни преди навечерието на най-светлия христянски празник – Рождество Христово, пожелаваме на Вас и Вашите семейства много здраве, късмет и благоденствие през Новата 2017 година.

продължава>
 
БЪЛГАРСКИ МЛАДЕЖКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ – ДРАГОМАН В ПОРЕДНАТА БЛАГОРОДНА АКЦИЯ
Петък, 23 Декември 2016 12:09

1.1

На 21.12.2016 г. БМЧК – гр. Драгоман под ръководството на екип от община Драгоман осъществи още една благородна акция в подкрепа на децата от социално слаби семейства, децата в неравностойно положение и децата в риск на територията на нашата община. Посетени бяха над 50 малчугана, които получиха здравословни коледни пакети с много лакомства, плодове и напитки. Всички – и даряващи, и получаващи, изпитаха истинско нескрито вълнение, много емоции и си пожелаха весели коледно-новогодишни празници, здраве и благоденствие и най-важното – подобни благородни инициативи да бъдат все по-често явление в обществения живот и все повече дарители и благодетели да има в нашата общината!

продължава>
 
ЩЕДРО ДАРЕНИЕ ЗА КРИЗИСЕН ЦЕНТЪР – ГР. ДРАГОМАН В НАВЕЧЕРИЕТО НА СВЕТЛИТЕ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ.
Четвъртък, 22 Декември 2016 17:48

1

На  21.12.2016 г., Клуб „Будители” Кьолн/Бон, Германия дари на Кризисен център за деца жертва на трафик и насилие в  гр. Драгоман,  практични комплекти спално бельо, по повод настъпващите  Коледно-Новогодишни празници. Госпожа Милка Василева бе основната инициаторка това дарение да бъде дадено на нашия Кризисен център. Децата получиха: 12 бр. спално бельо за единични легла, 12 бр. възглавници, 10 бр. пижами, 10 бр. пантофи, 30 бр. хавлиени кърпи, 18 бр. чорапи и 10 бр. олекотени завивки.

Децата повярваха, че по Коледа стават чудеса.

Този жест нека бъде  - ПРИМЕР, ДОСТОЕН ЗА ПОДРАЖАНИЕ и нека по празниците отворим сърцата си за всички, нуждаещи се от нашата подкрепа.

ИСКРЕНО БЛАГОДАРИМ! 

продължава>
 
Коледно тържество в ДЯ "Здравец"
Вторник, 20 Декември 2016 17:13

1

На 19.12.2016 г.в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, децата от детска ясла "Здравец" заедно с мама и татко почувстваха магията на Коледа .С интерес се насладиха на театралната постановка "Снежка и Скрежка", която породи в тях истинско вълнение. Дядо Коледа пристигна при малчуганите с голям чувал с подаръци, което ги направи истински щастливи. 

продължава>
 
Общото годишно отчетно-изборно събрание на Общинската организация на БЧК и БМЧК Драгоман.
Петък, 16 Декември 2016 14:21

1.1

На 15.12.2016 г. в заседателната зала на община Драгоман  се проведе  общото годишно отчетно-изборно събрание на Общинската организация на БЧК  и БМЧК Драгоман. Гости на мероприятието бяха г-н Росен Василев – Директор на Областен съвет на БЧК, г-жа Диана Андреева – областен координатор на БЧК, г-н Андрей Иванов – кмет на община Драгоман, г-жа Марина Асенова – секратар на община Драгоман, представители на сдружения и неправителствени организации, социални услуги и обществени възпитатели към МКБППМН.

продължава>
 
Годишната среща на Еврорегион Нишава
Вторник, 13 Декември 2016 15:02

1

Под знака на новото начало премина Годишната среща на Еврорегион Нишава, която се проведе на 9.12.2016г. в сръбския град Димитровград. В нея взеха участие кметовете и представители на ръководствата на общините-членки, ръководството на Еврорегиона, Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и председателят на окръг Пирот г-жа Драгана Тончич, експерти от Областната администрация на Софийска област.

Еврорегион Нишава трябва да продължи да съществува, но трябва да стане по-активен като намери правилната формула за кандидатстване по проекти, координация и комуникация между членовете. Ползите, които предоставя Трансграничното сътрудничество на пограничните райони на Република България и Република Сърбия са големи и това ще  допринесе за успешна работа занапред на Еврорегиона.

продължава>
 
5 декември - Международен ден на доброволеца
Понеделник, 05 Декември 2016 14:10
     1
 На този ден обществото традиционно отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място.
        В община Драгоман празника беше отбелязан с провеждане на  „ Демонстративна евакуация’’ на учениците от СОУ „ Христо Ботев“ и представяне на пожарогасителна техника.
       В демонстрацията участваха членове на доброволно формирование за предотвратяване на бедствия, аварии и кризисни ситуации към община Драгоман.
      Учениците бяха евакуирани според действащият план за евакуация на училището, след което доброволците представиха дейността на доброволно формирование Драгоман, споделиха това което ги мотивира и изразиха своето желание и надежда, че ще намерят своите последователи сред младите хора.
       Община Драгоман пожелава на всички доброволци най-вече здраве и сили за да отдавате своя труд, независимо от природните и климатични условия, участвайки в дейности по пожарогасене, усложнени зимни условия и защита на населението при всякакви извънредни ситуации, за да сте полезни и да помагате - с една благородна цел, която се носи в големите сърца на достойни хора!
 
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
продължава>
 
ПОРЕДНА ПОБЕДА ЗА ДЕЦАТА НА ДРАГОМАН
Вторник, 15 Ноември 2016 12:32

1

Детската танцова школа към Народно читалище „Мелдия-2012” гр. Драгоман и Клуб по народни танци „Драгоман” взеха участие в третото издание на НФФ „Нашенско хоро” в гр. Самоков, което се проведе в Спортна зала „Арена Самоков” на 12.11.2016 година. 
С много вълнения, танци и музика над 56 танцови групи от цяла България премериха сили обединени в една единствена идея – запазване, разпространение и съхраняване на българските традиции и българския дух.
Децата на Драгоман заслужено взеха почетната награда за „Откритие на фестивала”, с което показаха за пореден път, че са достойни победители и продължават да жънат успех след успех.

продължава>
 
Ден на спорта
Понеделник, 28 Ноември 2016 19:40

1

На 26.11.2016 г., в „Спортна зала Драгоман” се проведе Ден на спорта - мероприятие, организирано съвместно от община Драгоман и Национална спортна академия „Васил Левски” гр. София под егидата на Областния управител на Софийска областна администрация г-жа Росица Иванова. Подобно мащабно и многоспектърно събитие се организира за първи път и естествено предизвика голям интерес, много вълнение и емоции и в състезателите, и в зрителите, и в организаторите. Особен колорит на Деня на спорта придаде присъствието на двукратната олимпийска шампионка по спортна стрелба г-жа Мария Гроздева, която взе и активно участие в награждаването на победителите. Други официални гости на събитието бяха: - професор д-р Пенчо Гешев – Ректор на Национална спортна академия; - областния управител на Софийска областна администрация – г-жа Росица Иванова; - професор Атанас Георгиев – председател на българската федерация по ориентиране; - професор Лозан Митев – преподавател в НСА, - г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд - студенти – спортисти от НСА и много други.

продължава>
 
Топъл обяд
Сряда, 09 Ноември 2016 17:59

 

1

 

Днес, 9 ноември,  официално бе даден стартът на спечеления  за 3-та година съвместен проект между община Драгоман, Областния съвет на БЧК и „Кока-кола ХБК България”,дългоочакван  „Топъл обяд“ за децата от І-ви до IV-ти клас на СУ „Христо Ботев“  гр. Драгоман.

         Благодарение на предоставените средства от „Кока-Кола ХБК България“ на БЧК и с усилията на община Драгоман  за учебната 2016/2017 година на 70 деца от нашето училище са осигурени по 1 лв. за  топъл обяд през цялата учебна година.

продължава>
 
Още статии...
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>