Навигация

Профил на купувача от 13.03.2017г.

Избори

Банер

!

Банер

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 140 посетителя в сайта

Времето

Културни институции
Петък, 18 Юни 2010 17:50

Културни институцииНа територията на общината функционират 7 читалища: НЧ"Драгоман 1925 " - гр. Драгоман, НЧ "Христо Ботев 1925" - с. Габер, НЧ"Самообразование" - с. Голямо Малово, НЧ"Пробуда" - с. Калотина и НЧ "Селска пробуда" - с. Несла, НЧ "Мелдия 2012“ - гр. Драгоман , НЧ "Бурел 2013" -с. Ялботина.

 

НЧ"Драгоман"

През 1931 година  будни граждани поставят въпроса за построяване на самостоятелна сграда на читалището, тъй като то съществува десет години в частни сгради. Първите стъпки се правят  през 1932, когато  с малко средства на общината и читалището се докарват необходимите материали за строеж на читалището, но по нататък нищо не се предприема, тъй като не може да се реши на кое място да се построи сградата. Всеки един от членовете на управата предлага  собствена земя за строежа и тъй като цели две години не могат да се разберат, нищо не се построява.

 

Едва през 1934 година общинската управа се задейства и се започва строежа на първата обществена сграда в Драгоман - читалищната сграда, построена с доброволния труд на населението. Тя се състои от приземен етаж , построен веднага и още един, построен малко по-късно, поради липса на средства. Това става през 1935 година, но сградата не се използва за читалищни нужди, тъй като тук се настаняват последователно общината и училището. Едва през 1938 година в помещението  на читалището се настанява истинският господар - книгата.

 

През годините на своето съществуване читалището служи като сборен пункт на всички прогресивни младежи, които участват активно в провеждането на мероприятията: най - често вечеринки , народни веселби по съборите в Драгоман и селата, четения и обсъждания на книги, реферати, сказки.

Активна художествена самодейност се развива през годините 1967-1976, когато наред с театралния състав, танцовият състав, хоровият състав се създават нови такива : естрадно - сатиричен, кино и фотоклуб, битов оркестър. За първи път в Драгоман се прожектира филм на 22.03.1930 година, когато читалищното ръководство със собствени средства закупува киномашина 16 мм.

 

До 1963 година, градът и района се обслужват от подвижно кино, но от построяването на новата читалищна сграда започва да функционира стационарно кино 32 мм, което работи ежедневно.

 

Читалището развива 10 дейности с общо 120 самодейци, 300 читатели и  100 души колективни членове:

 • библиотеки - 2
 • Фолклорен ансамбъл  "Драгоманче"
 • Народен женски хор
 • Детска танцова школа
 • Мажоретен състав "Драгония"
 • Киноклуб "Мелдия"
 • Клуб на хумора "Драгостен"
 • радиоклуб "Драготон"
 • Музейна колекция "Роден край"
cat_kultura_1
cat_kultura_1
cat_kultura_2
cat_kultura_3
cat_kultura_4
   
  Назад