Навигация

Избори

Банер

!

Банер

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 135 посетителя в сайта

Времето

02 февруари – Световен ден на влажните зони
Петък, 02 Февруари 2018 17:50
   На тази дата през 1971г. в иранския град Рамсар, е подписано първото глобално природозащитно споразумение. Тази година темата е „Влажни зони за устойчиво градско развитие“Мисията на конвенцията е "опазването и разумното използване на всички влажни зони  чрез местни и национални действия и международно сътрудничество като принос към постигането на устойчиво развитие в целия свят". Влажните зони са сред най-разнообразните и продуктивни екосистеми. Те осигуряват основни услуги и доставят цялата ни прясна вода. Те продължават да се разграждат и да се превръщат в други приложенияНашият район е изключителен и известен с природата, историята и забележителностите си, една от които е прекрасното карстово блато, което изобилства от природни ценности.
    За поредна година Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, община Драгоман и Туристически информационен център отбелязаха Световния ден на влажните зони. За да научат какво е „влажна зона“, значението й за хората, животните и растенията, Център за опазване на влажните зони  „Драгоманско блато” посрещна ученици от СУ „Христо Ботев“ гр. Драгоман и от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Сливница. Децата бяха запознати с разнообразието от животински видове и растения, както в Драгоманско, така и в Алдомировско блато. Огромен интерес сред присъстващите предизвика новата технология, която използват от сдружението за наблюдение върху начина на живот в блатото, а именно - фотокапаните.  За да разберат как точно работи апарата, децата изгледаха снимки и видеоклипове заснети от него през 2017г. в Драгоманско блато. Уникалността на записите е, че са уловени кадри на птици, змии и жаби в естествената им среда без човешко присъствие.  Децата имаха възможността да видят как се поставя фотокапан и да разберат как точно работи сензора за движение. След изключително интересната презентация учениците от гр. Сливница посетиха Драгоманско блато, като въпреки студеното време се разходиха по пътеката във вътрешността му и се качиха на кулата за наблюдение.
    Децата останаха очаровани от красотата и големината на блатото и обещаха, че ще дойдат пак през пролетта, за да могат да видят всички животни и растения.  

IMG 5547

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Назад