Навигация

Профил на купувача от 13.03.2017г.

Избори

Банер

!

Банер

Е - правителство

Банер

СОУ "Христо Ботев"

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Easy Pay

Банер

Посетители

В момента има 98 посетителя в сайта

Времето

ПРАЗНИК НА ОБЩИНА ДРАГОМАН 27 ДЕКЕМВРИ – СТЕФАНОВДЕН
Четвъртък, 28 Декември 2017 17:56
 За пета поредна година на 27 декември община Драгоман отбеляза своя официален празник, обявен с решение № 302 от Протокол №13/19.12.2012 на ОбС – Драгоман.
Този ден църквата е отредила за почит на Свети Архидякон Стефан, който е смятан за един от първите мъченици на християнската вяра и един от седемте ученици на Исус Христос, избрани след възкресението му да се грижат за непрекъснато увеличаващото се християнско общество в Палестина. Житието му разказва, че притеснени от нарастващия брой вярващи, юдеите оклеветили светията, че хули Бога и Мойсеевия закон и по този начин го осъдили. В Йосифовата долина разярена тълпа го пребила до смърт с камъни. Въпреки ужасното деяние и нечовешките мъки, малко преди да издъхне, Свети Стефан се помолил за своите убийци с думите:  „Господи, не им зачитай този грях", превърнали се в символ на изключително човеколюбие, кротост и смирение.
Празникът на община Драгоман -  Стефановден започна в 8:00 часа в храм „Св. Арх. Стефан“ с провеждането на Архиерейска Света Божествена литургия, отслужена от Архимандрит Василий - Протосингел на Софийска Света Митрополия в присъствието на много свещенослужители и певци, водени от многоуважавания главен секретар г-н Андрей Касабов, с любезното домакинство на нашия енорийски свещеник отец Асен. По традиция литургията завърши с освещаване на курбан и раздаването му за здраве на миряните,  присъствали на литургията.
На богослужението молитвено участие взеха кметът на общината – г-н Андрей Иванов, председателят на Общинския съвет – г-н Методи Методиев, зам.-кметът г-жа Емилия Милушева, зам.-кметът г-жа Лидия Банкова, кметски служители и общински съветници, както и голямо множество жители и гости на община Драгоман.
Тазгодишният общински празник беше уважен от г-н Васил Цветков - депутат от 44-то Народно събрание, г-н Николай Николов - зам. областен управител на Софийска област, г-н Росен Коцев - директор на областна дирекция ДФ „Земеделие" Софийска област, г-н Константин Томанов - председател на ЦКБППМН, г-н Светослав Костадинов - началник КПП-Калотина, ст. инспектор Самуил Ангелов - началник група КП РУ-Сливница, г-н Христо Йорданов – гл. редактор на Софийски вестник и др.
Празникът продължи с тържествен коледен концерт, организиран от община Драгоман в препълнената Спортна зала Драгоман. Той бе с участие на фолк-певицата Малина. Еуфорията около празника не подмина и най-малките жители на общината, които бяха зарадвани с подаръци от Дядо Коледа и Снежанка.

IMG 3927


 
Назад