Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 145 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

Първа копка на храм-параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“, връх Петровски кръст, Чепън планина
Четвъртък, 29 Юни 2017 15:59

2 

        Днес, на този християнски празник, честващ паметта на великите апостоли Петър и Павел, спомогнали за разпространение на словото Божие, претърпели много страдания и гонения и завещали в своите послания основните правила на християнската вяра и живот, в община Драгоман се направи първа копка на  дългоочаквания параклис „Св. Св. Ап. Петър и Павел“. Храмът ще бъде построен на връх Петровски кръст на Чепън планина.
       Изборът на място не е случаен, тъй като още от Желязната епоха на върха функционира скално светилище, посветено на култа към бог Сабазий-Дионис, което продължава своето съществуване и през Античността. През ранното Средновековие святото място е наследено от настъпващото християнство и тук е изграден Петропавловският манастир. Християнската обител е разрушена в късното Средновековие при падането на Търновското царство под  Османска власт. Впоследствие оцелялото християнско население издига оброчен кръст, който е запазен и до днес, а в края на XIX век и църквата "Св. Св. Ап. Петър и Павел", която е построена върху основите на античният храм, но днес от нея са останали само руини, злочесто дело най-вече на иманяри.
     На това вълнуващо, тържествено и дългоочаквано събитие присъстваха представители на областни и общински организации, общинска администрация, кметски наместници, местни бизнесмени, много журналисти, миряни, поклонници и гости на общината. По християнска традиция бе отслужен празничен водосвет, а първата копка обилно бе полята  с бутилка шампанско, майсторски строшена от Кмета на община Драгоман Андрей Иванов за наспор, успех,  безпроблемно изграждане и майсторско качествено изпълнение на строителните дейности по проекта.
      С построяването на този параклис община Драгоман, подпомогната от Софийска Света Митрополия, не само ще затвърди своята  слава като Малката Света гора на Балканите, но и ще възстанови светата обител, където вярващите да могат да се отдават на своята религия и да се зареждат с положителната енергия на това свято място.   
         За осъществяването на това начинание ще се разчита на дарения, които могат да бъдат превеждани по сметка в банка ДСК, дарения срещу издаване на квитанция от приходен ордер и дарения в специално изработена дарителска кутия, намиращи се всградата на община Драгоман.

 



BankovaSmetka

 


 
Назад