Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 104 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

29-ти септември - световен ден на сърцето
Четвъртък, 29 Септември 2016 08:33

plakat cardio500

 

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честия убиец в световен мащаб, като все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, обаче, могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.
Всяка година сърдечно-съдовите заболявания причиняват близо 1/3 от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). В България средно между 60 и 70% от всички смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, а в Европа годишно от тях загиват над 4 млн. души. Основни проявления на този вид болести са коронарната болест на сърцето и инсултът.
Според изследванията на Националния статистически институт, смъртността от сърдечно-съдови заболявания в България в периода 2010 – 2015г. остава висока. Наблюдава се ръст в броя на починалите от исхемична болест на сърцето и спад в този на пострадалите от остър инфаркт на миокарда. За предотвратяване на появата на исхемична болест, трябва своевременно да се вземат мерки за високо кръвно налягане, високи стойности на холестерол, а при наличие на болестта – да се избягва употребата на кафе.
Сърдечните болести са световният водещ фактор за смъртност сред населението и е важно всеки от нас да поеме отговорност пред себе си, близките и познатите си, пред цялото общество, за ограничаване на вредните фактори.

 
Назад