Навигация

!

Банер

Е - правителство

Банер

Междусистемна газова връзка България-Сърбия

Банер

ОИЦ

Банер

Търсене

Избори

Банер

!

Банер

FreeWiFi Zone

Банер

Карта за разделно сметосъбиране

Банер

Преброяване 2021

Банер

Калкулатор данък МПС

Банер

Посетители

В момента има 113 посетителя в сайта

IloveBulgaria

Банер

Времето

Информационен семинар - Малките вятърни генератори в градска среда или ползите от малкия вятър
Понеделник, 20 Януари 2014 16:45
IMG 6893

Информационен семинар във връзка с използването на малките вятърни генератори в градска среда и ползата от малкия вятър се проведе в Заседателната зала на община Драгоман на 19.12.2013г. Семинарът е част от проект: „ВЯТЪРЪТ РАБОТИ – оценка на потенциала за производство на електроенергия от малки вятърни генератори на територията на 3 общини“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (2009-2014г.).

 

Инициативата получи сериозна подкрепа от страна на общинската администрация в гр. Драгоман в организирането на срещата, а също и в изграждането на партньорство по проекта. Основните участници в семинара бяха общински служители, представители на неправителствения сектор и граждани. На семинара присъстваше и г-жа Емилия Милушева- заместник кмет на община Драгоман.

Информационният семинар премина главно под формата на дискусия. Модератори на семинара бяха: урб. Миглена Герасимова - ръководител на проекта; инж.Илия Радев- технически експерт по мониториране на околната среда и анализ на потенциалите за възобновяемите енергийни ресурси и Валентин Чавдаров– експерт по социално икономически проучвания, анализ на ползите от съществуващите потенциали.

В началото на семинара бяха представени целите и мисията на Фондация „Форум градски алтернативи“; същността и целите на проекта; ползите и възможностите за различните заинтересовани страни от осъществяването на проекта; възможността за включване на доброволци в дейностите по проекта и др.

Участниците в семинара зададоха много интересни въпроси, които показаха позитивната нагласа на гражданите на община Драгоман към дейностите и същността на проекта. Основните въпроси бяха:

 

  •        Какво представлява Малкия вятърен генератор и начина на неговата работа?
  •        Каква е цената на инвестицията?
  •        Може ли самостоятелно домакинство да си позволи такава система?
  •        Какъв вятър е необходим, за да работи, и да бъде той ефективен? 
  •        Има ли опасност за птиците? Има ли други екологични въздействия?
  •        Шумно ли е?
  •        От юридическа гледна точка: какви са изискванията за поставяне на Малък вятърен генератор?
  •         Много други

 

Силно впечатление на модераторите и присъстващите направиха въпросите, свързани с  възможността за  споделена инвестиция между съседи и колективно използване на подобен източник на електроенергия. Заявено бе желание от страна на участниците за по- обстойно проучване на този въпрос от юридическа, техническа и икономическа гледна точка.

На семинара присъстваше  и г-н Росен Василев представител на Българска фондация „Биоразнообразие“, който взе активно участие и отправи градивни препоръки за изследването.

 

 
Назад